Експертният екологичен съвет (ЕЕС) при Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Пловдив със свое единодушно решение връща за допълване и преработване Доклад за екологична оценка (ЕО) за Изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив, с възложител Община Пловдив. В срок до шест месеца Общината трябва да внесе в екоинспекцията преработения доклад, заедно с проект за изменение на ОУП на община Пловдив, съобразени с направените забележки, съобщиха от РИОСВ.

Докладът е върнат заради голям брой постъпили възражения относно предвижданията за Изменение на ОУП на Пловдив, приети с решение на Експертния съвет по устройство на територията при община Пловдив през октомври миналата година. Те включват промени в параметрите на плана, които обаче не са оценени в доклада за екологична оценка. Част от тези промени се отнасят за зелените площи за широко обществено ползване, втория гребен канал, устройственото зониране на централната градска част, въздействието на жилищен парк "Марица север" по северния бряг на река Марица върху пояс II на санитарно-охранителната зона, където се намират сондажите за питейна вода на града.

РИОСВ-Пловдив спира спорни промени в устройствения план на община Марица

РИОСВ-Пловдив спира спорни промени в устройствения план на община Марица

Засягат и имоти от „Натура 2000“…

Други пропуски в доклада са свързани с недостатъчно подробната характеристика на биологичното разнообразие в общината извън защитените територии и зони, че не е оценено въздействието на Изменението на ОУП по отношение на местообитанията, местата за размножаване и почивка на видовете, както и липсата на адекватни мерки за защита в съответствие с изискванията на Директивата за местообитанията.