Кметът на Царево Георги Лапчев е сезирал прокуратурата заради строежа край къмпинг "Арапя", предаде bTV.

Според него там не би трябвало да се строи, въпреки че по документи строителството е законно.

Кметът заяви, че инвеститорът е съгласувал всичко с екологичното законодателство, но независимият орган трябва да се произнесе по случая.

Припомняме, вчера стана ясно, че днес началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Причината са зачестилите сигнали за строителни дейности по крайбрежието.

Лапчев изрази мнение, че проблемът се политизира заради предстоящите избори.

Изсичат борова гора край "Арапя"

Изсичат борова гора край "Арапя"

Причината е строеж на 6 двуетажни вили

"Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко. Именно когато се е допуснало това да се случи, сега тези хора са "на паветата" и обясняват, че това е кощунство", посочи кметът.

Той уточни и че така наречената от къмпингуващите "борова горичка" всъщност не е гора, а урегулиран поземлен имот.

От своя страна директорът на държавното горско стопанство в Царево също обясни, че има нов горскостопански план, според който въпросният терен не се води горска територия.

Инвеститорът Георги Атанасов пък увери, че гората не се изсича, а се премахват само опасните изгнили и стари дървета.

Той обясни, че първоначалният проект е бил за 25 000 квадрата с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс. След разговори в общината обаче станало ясно, че гората трябва да се запази. По тази причина целият проект бил сменен и в момента се предвижда да се построят едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи, които ще са съобразени с растителността в региона.

Борисов изпрати шефа на ДНСК по плажове и дюни

Борисов изпрати шефа на ДНСК по плажове и дюни

Предстои проверка на къмпинг "Градина", "Арапя" и плаж "Алепу"

"Има сигнали от няколко години, че се пали гората тук от дивото къмпингуване, може да се видят дърветата. Тези дървета така или иначе са заминали! Ние не ги режем, отстраняваме това, което така или иначе вече не е живо дърво", категоричен бе инвеститорът.

На въпрос дали действително твърди, че с това строителство едва ли не се спасяват хората, Атанасов посочи, че това не е далеч от истината.

"Ако видите проекта, който принципно бяхме закупили и който беше разрешен и допуснат 2005 г. тук да се построят огромни хотели на по шест етажа на 25 000 квадрата и сега 15 къщи от по 150 квадрата със запазена цялата растителност, която виждате в момента, все пак смятам, че е някаква стъпка към това, изтъкна той.

,Ще има общо 14 вили, като основите на 4 от тях вече са залети. Днес обаче багерите и тежката техника ги няма.

Алепу напомня за Алепо - същото разрушение, произвол и безнадеждност

Алепу напомня за Алепо - същото разрушение, произвол и безнадеждност

Според Атанас Семов става дума за големи интереси