Кметът на Ямбол Валентин Ревански призовава заведенията, докато могат да не отварят, а хората да се въздържат от посещенията им заради усложняващата се обстановка със заразените с коронавирус в града. Това заявява в своя позиция до медиите градоначалникът. 

Работете тогава, когато пандемията премине, призова кметът.

Той поясни, че очакват допълнителни указания от Националния оперативен щаб, държавните институции и РЗИ Ямбол за това как да действат. Усилията на всеки от нас трябва да бъдат насочени към това, заедно, като общество, да се преборим и преминем през трудните дни на изпитание, подчертава в обръщение и посочва, че не иска да плаша никого, но е длъжен да посочи, че установените случаи на заразени с КОВИД-19 не са само в кв. "Райна Княгиня".

Купон се вихри в поставения под блокада ромски квартал на Ямбол

Купон се вихри в поставения под блокада ромски квартал на Ямбол

Въпреки мерките и полицията

Единични случаи имало и в други части на града. Затова той се обръща към гражданите да бъдат отговорни към ситуацията, да носят маски, да спазват необходимата физическа дистанция и при възможност да останат у дома, въпреки хубавото време навън.

Градоначалникът изтъква, че заповедта за жителите на ромския квартал остава в сила, като преминаването през контролно-пропускателни пунктове се осъществява единствено в случай на неотложност - полагане на труд, здравословни причини или за връщане на постоянен адрес.

Ромският квартал в Ямбол остава под блокада

Ромският квартал в Ямбол остава под блокада

Кметът на града призова лекари от страната да помогната на болницата

Служба СПООР и Общинска полиция ще следят в широк периметър и за заобикалянето на определените контролно-пропускателни пунктове. До овладяване на ситуацията, ако жители на квартал "Райна Княгиня" бъдат засечени в други части на града по причини, различни от посочените, служба СПООР ще налага съответните санкции, в рамките на правомощията, с които разполагат. Пълен списък с техните имена ще бъде предоставен на социалните служби с настояване тези лица да бъдат лишени от социални придобивки.

В част от предприятията на територията на град Ямбол работят служители, които живеят на улици, за които са наложени ограничителни мерки. В тази връзка кметът обяснява, че е получил уверението от ръководителите на съответните фирми, че техните работниците ще останат у дома.

Въпреки това имало предприятия, които задължават тези служители да бъдат на работните си места.

Започва масово тестване за COVID-19 в ромския квартал на Ямбол

Започва масово тестване за COVID-19 в ромския квартал на Ямбол

След установяването на 11 положителни случая...

Ревански е на мнение, че проверката на здравословното състояние на работещите е задължителна преди влизането им на територията на предприятието. По думите му е препоръчително е използването на бързи тестове за коронавирус.

Кметът допълва още, че ситуацията в Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Пантелеймон" също е много тревожна. По думите му персоналът не е достатъчен, затова той призовава за помощ на други медици от страната.

Гражданите на Ямбол трябва да осъзнаят сериозността на ситуацията. От поведението на всички нас, от общата ни воля зависи излизането от тази криза, подчертава кметът.

Паниката е излишна, но отговорното поведение е задължително, категоричен е той.