Локомотив откачи с буфера си регистрационния номер на лек автомобил, изскочил пред него на релсите при спуснати бариери и звуков сигнал за приближаващия влак. Това стана в 15:53 ч. на прелеза между Димово и Орешец, съобщиха от БДЖ.

По свидетелство на машиниста, автомобилът се е разминал с фатален удар за няколко милиметра, в които водачът съумява да се промъкне пред неумолимо идващия пътнически влак от Видин за Мездра.

Разминаването е толкова близо, че номерът на колата е закачен и пада. В следващия момент водачът слиза от автомобила, затичва се назад, вдига си номера, подкарва колата и изчезва. Влакът спира без да са причинени никакви щети.

Само в рамките на петъчния ден безотговорен пастир остави стадо крави без контрол, поради което 14 от тях стават жертви на преминаващ влак по направление Стара Загора-Пловдив. Това става в междугарието Тракия-Пловдив Изток.

30-те пътника във влака не са пострадали. В продължение на часове бяха правени опити да бъде изправена счупена щанга, за да може електромотрисният влак да продължи на собствен ход. Пастирът е арестуван, но никой не очаква той да бъде осъден за безстопанственост и нанасяне на материални щети върху държавна собственост, нито да обезщети чакащите във влака пътници.

Нарушение в графика няма, тъй като в участъка движението на влаковете става по два пътя.

Постоянното пресичане на релсовия път както на охраняеми прелези, така и по линията от хора, автомобили, камиони, каруци и животни, почти гарантирано е за сметка на живота на пресичащите, но също така причинява материални щети и още много нерви за пътуващите, както и огромен стрес за машинистите.

Напомняме, че влакът блъска само тези, които съзнателно застават в обсега му - или несъзнателно, ако са овце или крави. Дали сте там или ви няма - влакът минава, пишат от БДЖ.