Култов комплекс от VIII-IХ век е открит при разкопки на нос Калиакра.

Това съобщи ръководителят на археологическия екип ст.н.с. д-р Бони Петрунова от Националния археологически институт с музей при БАН, цитиран от БиТиВи.

Сред многобройните гробни съоръжения археолозите са попаднали на култова яма, която вероятно се е използвала за светилище.

Според археолозите там се извършвали т. нар. "поменални обреди" преди въвеждането на християнството като официална религия в българската държава. Сред ценните артефакти е ритуално бронзово звънче.

Припомняме, в средата на август там беше открита и уникална монета, сечена от последния владетел на Добруджанското деспотство - Иванко Тертер.

В рамките на грандиозния комплекс има детски гроб, в който е извършен магически ритуал. В гробното съоръжение са намерени два железни остри предмета, вече "сраснали" се със скалите, разказа Петрунова.

Археолозите свързват находките с обредната практика на мястото на смъртта да се побиват островърхи железа, за да се прекрати навлизането на злите сили в живота. Вероятно така местното население се е противопоставяло на високата детска смъртност, за която свидетелстват и откритите много детски гробове, обясни ръководителят на археологическия екип.

Сред ценните находки от археологическия сезон са и няколко сребърни монети от ХIV век с печати на Добротица.

Петрунова съобщи още, че работи върху книга с работното заглавие "Истини и легенди за Калиакра". Община Каварна подкрепи проекта за археологическите разкопки с 40 000 лева.