Категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица на плажа в Созопол.

Това заявява концесионерът на плажа пред bTV.

"За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд", които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор", пояснява коцесионерът.

Той припомня, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж "Созопол - Централен", с официални писма са уведомени Министерството на туризма, Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Глобиха концесионера на плаж "Созопол - централен" заради изграждане на диги

Глобиха концесионера на плаж "Созопол - централен" заради изграждане на диги

Наложена е неустойка в размер на 5%

Образуваният контраборд в задната част на плажа, не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните, обясняват още в становището си. 

Концесионерът отрече твърденията, че тези защитни дейности се извършват посред нощ, защото се случва нещо нередно.

Кадрите, заснети в тъмната част на денонощието, намират своето логично обяснение в известният факт, че в този период на годината залезът настъпва в 16:40 часа. Работниците, ангажирани с дейността не са успели да приключат в рамките на светлата част от денонощието, поради което са останали да довършат след свечеряване", пише още в позицията.

Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме че изцяло е в обществен интерес, подчертават от фирмата-концесионер "Ауто Фактор".

Те допълват, че не са допуснали нарушения относно задълженията си по концесионните договори, сред които е и задължението за опазване целостта на ивицата през цялата година.