Копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че крадците са се присъединили незаконно към електроразпределителната мрежа на три пловдивски села и към момента са похарчили ток за над половин милион лева.

Потърпевши са селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево.

На две места апаратурата била монтирана в специално пригодени мобилни фургони Копачите на виртуална валута ги разполагали в труднодостъпни планински места, така че шумът от машините да не буди съмнение у местните жители.

Крадците на ток били разкрити случайно, след като преди няколко дни жителите на Скобелево останали на тъмно. По-късно електричеството било възстановено, но последвали редица токови удари.

По данни на експерти един такъв фургон консумира между 100 и 200 киловата единична мощност, което означава около 2 500 до 5 000 киловатчаса на ден.

Копаене на криптовалута не е забранено от закона. За да работи на пълна мощност обаче, системата навърта сметка от над 1400 лв. месечно. Цената на един биткойн в момента варира между 12 000 и 14 000 долара, а се очаква догодина да достигне 20 000 долара.

Полицията вече е уведомена за случая и е започнало издирване на копачите на криптовалута, за да бъдат съдени за кражба на ток. Един от фургоните е иззет.

От потърпевшото електроразпределително дружество пък вече са предприели мерки за предотвратяване на подобен тип кражби.