Кораб с 25 китайски моряци на борда акостира в пристанището в Бургас, съобщава Нова телевизия.

От Регионалната здравна инспекция са проверили екипажа.

Корабът пристига от Южна Корея и ще остане в Бургас до утре.

Установено е, че всички моряци са здрави. Плаването им по море е продължило два месеца.

Мерките за коронавирус - задоволителни, но недостатъчни

Мерките за коронавирус - задоволителни, но недостатъчни

Това заяви директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски

По информация на директора на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров на всички, които са в контакт с екипажа, са раздадени гумени ръкавици, маски и дезинфектанти.

Паздеров посочи, че екипажът е изключително дисциплиниран и когато корабът е акостирал, здравните власти първи са се качили. Той обясни, че самият екипаж разполага със защитни средства и раздава на другите проверяващи органи маски. Имали си контейнери за опасни биологични отпадъци.

Паздеров съобщи, че им е замерена температурата и е установено, че няма болни с оплаквания. Въпреки това имало нареждане никой да не напуска кораба.

Контрол за коронавирус и на сухоземната граница, препоръчва Кунчев

Контрол за коронавирус и на сухоземната граница, препоръчва Кунчев

37 са полетите седмично от Италия

От "БМФ Порт Бургас" съобщиха също, че са предприети всички необходими превантивни мерки за опазване здравето на служители и работници. Мерките са определени отговорно след консултация със специалисти инфекциозни заболявания.

Плавателният съд се намира на 34-то корабно място в Бургас. За да бъде сведен до минимум рискът от зараза от коронавирус, звено "Безопасност и здраве при работа" към "БМФ Порт Бургас" е инструктирало и осигурило предпазни средства - ръкавици, лицеви маски и дезинфектанти за всеки, който има досег с кораба, с членове от екипажа или товара.

Очаква се Xiang He Kou да отплава от Бургас на 27 февруари.