Над 20 00 клиента на ЧЕЗ в районите Сердика, Средец, Оборище, Възраждане и Подуяне са останали без електрозахранване след опит за нагла кражба.

Крадци са опитали да отмъкнат кабел 110 киловолта, който е елемент от ключово значение за сигурността на мрежата. Неизвестни са повредили съоръжението и са прекъснали електрозахранването към петте квартала.

Инцидентът е регистриран в Диспечерската служба на ЧЕЗ вчера рано сутринта. Подадено е алтернативно електрозахранване за засегнатия район в рамките на 7 минути. В момента електроподаването в централна градска част на столицата е обезпечено едностранно, посочват обаче от електроразпределителя. 

Това е поредният случай, в който спокойствието и сигурността на българските граждани и бизнес са изложени на риск в резултат на нагло посегателство над мрежата.

От ЧЕЗ заявяват, че този път обаче е било застрашено и електрозахранването на всички институции в столицата в т. ч. президентство, парламент, министерски съвет, НЕК, Централно диспечерско управление на ЕСО и много други, а в резултат на това и нормалното функциониране на държавата.

От ЧЕЗ са предприели незабавни стъпки за възстановяване на целостта на съоръжението - оценка на техническите изисквания, подготовка за ремонтно – възстановителни работи и подмяна на увредения участък от кабела.