Кражба на електропровод по мрежа високо напрежение в околностите на София остави вчера за 3 минути без електрозахранване стотици потребители и застраши сигурността на електропреносната мрежа на страната.

В 15.34 часа автоматично изключили електропровод 110 kV „Требич" в П/ст „Курило" и електропровод „Обеля" в П/ст „Модерно предградие". Това довело до прекъсване на напрежението на подстанциите „Връбница" и „Метро".

В 15,37 часа дежурните диспечери включили в системата електропровода „Обеля", захранващ подстанциите „Връбница" и „Метро", но не успели да включат 110 kV електропровод „Требич". 

Изпратената на място аварийна група констатирала кражба на проводник в междустълбие 38 и 39. Предприети са незабавни мерки за отстраняване на  посегателството и електропроводът е включен в режим на работа в енергийната ни система в 21.12 часа снощи.

Припомняме, в края на миналата година заради кражбата по електропровода „Родина", свързващ Подстанции „Мизия" и „Царевец", осемтонен електрически стълб с напрежение 400 kV бе изваден от енергийната система на страната и застраши сигурността на електроснабдяването в района от Плевен до Велико Търново.

За 2009 година щетите от кражби и посегателства върху електропреносната мрежа са за повече от 800 000 лева. За 2010 година по предварителни изчисления щетите от посегателство върху мрежата са за близо 500 хиляди лева.