Започна източването на каскадния язовир "Чешме дере", заедно с язовир "Бойка" край село Нова Върбовка, чиято стена се скъса тази нощ, съобщи БНТ.

Пред bTV областният на Велико Търново проф. Любомира Попова обясни, че язовир "Чешме дере" е в критична ситуация, защото под него има незаконен язовир, който по предписание е трябвало да бъде премахнат.

Причина за източването е бедственото положение в община Стражица. След изсипалия се снощи проливен дъжд се скъса стената на язовир "Нова Върбовка". Водата заля стотици декари земеделски площи.

Стражица обяви бедствено положение заради скъсаната язовирна стена

Стражица обяви бедствено положение заради скъсаната язовирна стена

Наводнени са обществени сгради и земеделски площи

В съседното село Камен придошлата вода от дерето, което минава в селото, е заляла много къщи. Наводнено е училището. Кметът Димчо Димов заяви, че преливникът е продълбочен, за да може да поема оточните води. Според него ситуацията е овладяна.

Спасители от Пожарна безопасност и гражданска защита източват язовира, за да може да поеме водата от евентуалните дъждове.Временно е спряно отводняването на училището и на къщите, за да може първо да се понижи нивото на язовира.

Скъса се стената на язовир край Стражица
Обновена

Скъса се стената на язовир край Стражица

Заради обилните дъждове

Водата от дерето е придошла около полунощ. За минути приземните етажи на къщите, които се намират в непосредствена близост, били под вода.

"Като започна язовирът отгоре и всичката вода вътре. Елате да видите какво е... каша. Елате да видите - всичко вода", разказа жител на село Камен.

Негова съселянка обяснява, че водата избила в банята, от където тръгнала и по стаите на дома. "Всичко - личната ми карта, документите за ТЕЛК-а, всичко отиде и не мога да ги намеря вече", разказа жената пред обществената телевизия.

Тежко пострадало е и основното училище в село Камен. Там водата стигнала до парното помещение и разляла цистерна пълна с нафта

"Цистерната с нафтата разбрахме, че е обърната и изтече нафтата, която бяхме спестили. Цяла нощ работиха и продължават работите по отводняването", заяви Татяна Капра, директор на училището в село Камен.

На място работят екипи на пожарната и гражданска защита. Към момента ситуацията и в двете села е овладяна, като се работи и по отводняването на язовира в село Камен, който има опасност да прелее. 

500 дървета са изсечени незаконно в Стражица

500 дървета са изсечени незаконно в Стражица

Случаят се разследва

Според ген. Кирил Войнов, който дълги години беше шеф на пожарната, а сега е зам.-шеф на Държавната агенция за ментрологичен и технически надзор (ДАМТН) само язовирът би създал проблеми на населеното място. "Нещо особено притеснително за хората няма, да ще има наводнени къщи, защото селото се намира под язовирната стена".

Заради лошото време и днес хората продължават да се страхуват от следващ проливен дъжд, който може да направи ситуацията още по-тежка.