Членовете на Кризисния щаб в Бургас поискаха достъп до системата за наблюдение на снегорините в областта, съобщиха от община Бургас.

Предложението е направено по време на среща за зимната подготовка в областта. От там са изпратили писмо до Агенция пътна инфраструктура с искане сигналът, който излъчват GPS системите на почистващата техника да бъде видим и в Областна администрация Бургас, където се провеждат заседанията на щаба.

Сега местоположението и движението на снегорините могат да бъдат наблюдавани в реално време само от представители на пътната агенция в града.

От щаба са мотивирали искането си за по-добрата координация, бързото взимане на решения и осигуряване на адекватни действия по време на бедствени ситуации. Така техниката ще може да бъде насочвана и концентрирана към най-проблемните участъци в региона, смятат от общината.

Наводненията в област Бургас взеха още една жертва

Наводненията в област Бургас взеха още една жертва

Почина 71-годишният мъж, който беше ранен при бедствието

Така ще се осигури необходимата публичност за броя на почистващите машини и местата, на които работят във всеки един момент. От областния кризисен щаб са категорични, че мярката ще подобри работата на институциите и ще засили контрола върху почистващите фирми.

Областният управител Вълчо Чолаков предложи при усложнена ситуация представители от Кризисния щаб да бъдат разпределяни по места. По този начин могат да бъдат взимани решения на база на случващото се в конкретния момент, без излишно забавяне и предаване на данни от човек на човек.

"На терен се работи най-добре, печели се време, вижда се реалната обстановка, може да се действа незабавно. Щабът има много голямо значение за овладяване на кризи, но позициониран на едно място не може да обхване всичко случващо се. Решенията не трябва да се взимат от една сграда, институциите трябва да са на мястото на бедствието, там където хората имат нужда от нас", коментира Вълчо Чолаков.

По време на срещата е обсъдено как да се действа при различни бедствени ситуации, разработен е алгоритъм и ангажименти на всяка от институциите, представена в щаба.

Представители на пожарна, полиция и пътна агенция проверяват техниката и наличието на почистващи средства. До края на месеца запасите от инертни материали, сол, луга трябва да бъдат осигурени, стана ясно още по време на заседанието.

Манолова зове да се опростят сметките за ток на бедстващите в Бургаско
Обновена

Манолова зове да се опростят сметките за ток на бедстващите в Бургаско

Хората се страхували от високи сметките за ток и не използвали изсушителите за домовете си

Линейките са преминали задължителния технически преглед и са оборудвани за зимни условия. Актуализирани са списъците от болни на хемодиализа, хронично болни и родилки. Направена е необходимата организация за извозването им до болнично заведение в случай на бедствие или затворени пътища.

Във всички населени места е осигурена и необходимата леглова база за  медицински процедури, в случаите когато транспортирането е невъзможно.

По данни на регионалния инспекторат по образование всички училища на територията на областта са преминали профилактика на отоплителните системи, а необходимите материали за отопление са налични. Създадена е и организация за извозване на учениците от малките населени места до общинските центрове при влошена зимна обстановка.