Омбудсманът Мая Манолова призова електроразпределителното дружество да опрости сметките за ток за този месец на пострадалите семейства при наводненията в област Бургас. Днес Манолова е посетила бедстващите хора от община Камено.

Над 13 млн. лв. допълнително за бедствия одобри правителството
Обновена

Над 13 млн. лв. допълнително за бедствия одобри правителството

4 млн. лв. от тях отиват за щетите в Бургас

Към момента Националната дарителска кампания на БЧК за подпомагане на бедстващите хора е събрала близо 252 хил. лв. С част от тези средства ще се извърши ремонт на 36 къщи в община Камено. От БЧК са осигурили и машини, поемащи влагата от наводнените къщи.

Хората обаче отказват да използват изсушителните машини, защото те потребяват много електричество. По думите на Манолова хората се притесняват да използват уредите, защото се плашат от сметките си за ток, които трябва да платят.
"Затова съм подготвила писмо до ръководството на ЕВН с настояване да подкрепят хората от Камено, като опростят целите или част от сметките им за месец ноември", заяви омбудсманът.

"Смятам, че не трябва да чакаме на дарения или на солидарността на хората. Необходим е законов регламент, който да казва по какъв начин да се обезщетят пострадалите при подобни бедствия. Едно от решенията е застраховането, но предвид бедността на хората в България, това е по-трудният път. Държавата трябва да се намеси и браво на правителството, че се е включило с 1 млн. лв., които да бъдат разпределени между двете пострадали общини - Камено и Бургас. Тези кризисни ситуации трябва да имат ясна законова регламентация, за да не чакаме на добри жестове", коментира още Мая Манолова. 

Манолова съобщи и че институцията на омбудсмана ще се включи в подкрепа на пострадалите хора в Община Камено със средства за ремонта на детската градина в село Черни връх. По думите ѝ средствата ще дойда от Националната благотворителна кампания "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо", от която са останали непотърсени ваучери на стойност 30 000 лв.

Стана ясно още, че наблюдаващият прокурор по делото за наводненията в Бургаско Красимира Кателиева е в отпуск. Случаят все още не е предаден на следствието, поради което по случая няма назначен следовател.

Идентифицираха и петата жертва на наводнението в Бургаско

Идентифицираха и петата жертва на наводнението в Бургаско

Полицията потвърди, че откритото тяло в Мандренското езеро е на Стоянка

Към момента Окръжната прокуратура в Бургас е образувала 4 досъдебни производства за загиналите при наводненията хора. По производствата работят само разследващите полицаи, които са извършили огледи и разпити на свидетели.

Всеки, който има възможност да дари средства за подпомагането на пострадалите хора при наводненията в област Бургас, може да подкрепи Националната инициатива на БЧК:

  • чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС;
  • чрез on-line дарения на сайта на организацията;
  • на банковата сметка на БЧК:
    Банка: УниКредит Булбанк
    IBAN: BG29UNCR70001506750406
    BIC: UNCRBGSF
    Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България.
Отпускат 4,3 млн. лева от Фонда за бедствията на Бургас

Отпускат 4,3 млн. лева от Фонда за бедствията на Бургас

Премиерът обеща да се възстанови инфраструктурата