Провеждане на местен референдум за бъдещето на златодобива поискаха протестиращи на митинг в Крумовград. Те се обявиха срещу намерението на канадска фирма да разработва златоносното находище край града, съобщи БНР.

Исканията на протестиращите са правителството да отмени предоставената концесия на фирмата "Болкан минерал енд майнинг" за разработване на златоносното находище край града. Разрешителното беше дадено за срок от 30 години. То включва общо шест участъка, като само в единия от тях са доказани 27 тона залежи на благородния метал.

Протестиращите настояват и за провеждането на местния референдум за бъдещето на златодобива, защото смятат, че така местните хора ще могат да кажат своята позиция "за" или "против" предложената инвестиция.

200 души се включиха в протеста. Проявата е организирана от сдружението "Живот за Крумовград".

Заради обществения отпор на проекта в Крумовград, канадската компания промени технологията, с която ще се добива метала - от цианидна, неизползвана и сега във флотационните фабрики, с реагенти, които според специалистите вредят толкова, колкото и избелващите домашни препарати. Протестиращите обаче смятат, че производството ще замърси околната среда, ще разболее хората и ще навреди на тютюна и животновъдството.

От канадската компания изразиха недоумение от странното, по думите им, поведение на общината в Крумовград. Алекс Нестор от фирмата каза, че вече шеста година местната управа отхвърля предложената от тях инвестиция в размер на 190 милиона лева. Тя според него ще съживи района икономически, в който е висока безработицата.

Кметът Себихан Мехмед отхвърли подобни твърдения, че отказва тази инвестиция и заяви, че общината ще предостави позицията си за златодобива след доклада по ОВОС на проекта.