Значителен ръст на сигналите за контролиран вот в рамките на изборите за народни представители на 26 март е регистрирала Асоциация "Прозрачност без граници" в своето осмо поред наблюдение на изборния процес в страната.

Резултатите от наблюдението в изборния ден показват съществен дял на опитите за въздействие върху волята на избирателите - т.нар. контролиран вот, осъществяван и от участници в изборния процес (членове на секционни избирателни комисии, застъпници, представители на партии), и от представители на местните власти.

Организационните нередности отново са значителен дял от регистрираните нарушения и по-значителните от тях са свързани с допускане на лица без обозначен статут в изборните помещения, съзнателни пропуски при поставянето на втори печат, четене на лични данни на избирателите на висок глас, предварително попълване на части от протоколите.

Тревога будят и регистрираните в някои населени места масови смени на председатели и членове на секционни избирателни комисии, посочват от "Прозрачност без граници".

До 20 часа в изборния ден Асоциация е получила от своите наблюдатели и от граждани общо 94 сигнала за нарушения, като 48,94% от тях са свързани с организационни нарушения, 14,89% - незаконна реклама и агитация, 8,51% - купуване на гласове и 27,66% - контролиран вот.

Най-голям брой сигнали за организационни нарушения са констатирани в областите София-град (8), следван от Благоевград (7), Варна (5) и Шумен (5). Най- голям брой сигнали за контролиран вот са получени от избирателните райони в Стара Загора (6), Плевен (3) и Добрич (3). Сигнали за купуване на гласове са констатирани в областите Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана.

Организационни нередности - Анализът на данните от деня, направен от Асоциацията, показва че най-голяма честота имат организационните нередности - 48,94%.

Този процент обаче е по-нисък в сравнение с наблюденията, регистрирани в предходните няколко години, когато организационните нарушения са достигали стойности от 60-70% от докладваните нередности в изборния ден.

Що се касае до организационните нарушения в работата на секционните избирателни комисии, те се изразяват предимно в 1) неспазване на изискванията за обозначаване на лицата, които присъстват в изборното помещение и 2) непрецизно боравене с изборните книжа (предварително откъсване на бюлетините, предварително отбелязване в избирателния списък).

Озадачаваща за Асоциацията е смяната на председатели и членове на секционни комисии през целия изборен ден, по искане на партии и кметове, както и доброволният отказ на председатели на комисии да участват в изборния процес (Ловеч, Пловдив- Столипиново, Пазарджик, Разград, Сливен, Варна).

Отказът на голям брой председатели на СИК повдига въпроса за техните мотиви, отчитат от Асоциацията.

Следва да бъде посочено и регистрираното значително забавяне на РИК23 - София при провеждане на заседание и приемане на решение за замяна на отсъстващите членове на СИК - решението е прието едва в обедните часове на изборния ден.

Сред констатираните организационни проблеми в работата на районните избирателни комисии в страната, следва да се отбележи и неефективното поддържане на публичните регистри на постъпили сигнали и жалби.

Контролиран вот и купуване на гласове - Данните от наблюдението в изборния ден показват тревожно висок дял на случаите на контролиран вот и опитите за незаконно въздействие върху избирателите.

Този дял е значително по-висок от констатираното в рамките на предходните няколко изборни процедури и надхвърля 27%, съобщават от "Прозрачност без граници".

За първи път е констатиран случай, при който в изборното помещение присъства придружител на член на секционна комисия (Перник-СИК75, Младежки дом).

В първата част на изборния ден е констатиран и случай, който вече не се среща често - двама застъпници от една и съща партия стоят в изборното помещение (Петрич-с. Митино).

Продължават да будят тревога опитите за натиск от страна на представители на местната власт върху вота на гражданите, смятат от Асоциацията.

Регистрираните сигнали касаят случаи, в които кметове стоят пред секциите и наблюдават как протича гласуването (Търговище - общ. Антоново), кмет посреща избирателите пред изборното помещение (Добрич - с. Пчеларово), кмет извозва избиратели (Добричко), кмет стои в изборното помещение (Добричко).

Изплащането на дълго просрочени заплати или бонуси към заплати непосредствено преди или в рамките на изборния ден също е ключов сигнал, който насочва към съмнения за политически натиск върху работещите.

"Прозрачност без граници" посочват получен сигнал, преди началото на изборния ден, за изплатени бонуси към работните заплати на работещите в мини "Бобов дол" (Дупница/Бобов дол).

Сигнали за пряко купуване на гласове са получени в гр. Лом и в с. Ново село, Видин.

Незаконна реклама и агитация - Асоциацията отбелязва, че е относително устойчива тенденцията за нарушения на забраните за агитация.

Изразяват се предимно в разпространение на агитационни материали в близост до секциите в предизборния ден (Разград, Сливен, Велико Търново, София); - микробус, облепен с агитационни материали, обикаля центъра на града (Силистра); - агитация от анонимен анкетьор; - разговори на чужд език в изборното помещение (с. Буковлък- Плевен), представител на политическа партия агитира пред секцията (Русе, Сливо поле); реклама на политическа партия на гърба на касова бележка на бензиностанция (София-25 МИР).

На национално ниво се констатира използване на интернет сайтове на медии за предварително обявяване на данни. Този факт е показателен за неадекватна законодателна регламентация за забраните за анонсиране на предварителни социологически данни, отчитат наблюдателите.

Асоциация "Прозрачност без граници" е изпратила четири сигнала до районни избирателни комисии (Плевен, Варна и Перник) и един до Централната избирателна комисия.

В тях е отправен апел за издаване на изрични указания към секционните избирателни комисии и предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията.

В съответствие с международно утвърдените стандарти при провеждане на наблюдение на изборния процес, Асоциация "Прозрачност без граници" в едномесечен срок от датата на изборите ще публикува подробен доклад от наблюдението и препоръки за подобряване работата на институциите при подготовка и провеждане на избори.

Асоциация "Прозрачност без граници" ще продължи да информира своевременно гражданите и медиите за резултатите от своите наблюдения и за предприетите от институциите действия в отговор на отправените препоръки.