Студио "Гебуплан", което е победителят в архитектурния конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК, подаде жалба към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е образувала открито заседание срещу Столичната община по повод жалбата, предаде БТА.

Жалбата на "Гебуплан" ЕООД е срещу Решение № D34703074/01.07.24 на СО за изработка на работен инвестиционен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г., с което беше спрян конкурсът.

Припомняме, че в началото на юли Васил Терзиев прекрати конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Тогава Терзиев е искал по-широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК, а конкурсът се спира заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества","липса на достатъчно професионални качества в членовете на журито" и "малкия брой участници в конкурса".

На 9 юли на заседание на Постоянната комисия по култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет кметът на София оттегли заповедта си за спиране на проекта., като по-рано през деня Терзиев проведе среща с представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ), като те настояха, че е необходим нов конкурс, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция.

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

По повод процедурата за Войнишкия мемориал пред НДК