Лавина е затрупала мъж в Рила. Това съобщиха за News.bg от Планинската спасителна служба. Инцидентът е станал в района на Седемте рилски езера.

На място е изпратен екип от спасители.

Пред БНР Радко Марков от Планинската спасителна служба обясни, че сигналът е подаден от брата на затрупания турист в 11.55 часа.

Почина затрупаният от лавина турист
Обновена

Почина затрупаният от лавина турист

Направено е всичко възможно да бъде спасен

Около 30-40 души планински спасители и туристи участваха в издирването. Изпратени са и две кучета, които ще се включат в издирването.

Мъжът бе открит в следобедните часове и бяха положени усилия за спасяването му, но те се оказаха неуспешни. Туристът почина

По-рано Марков заяви, цитиран от "Фокус", че метеорологичните условия са много лоши - има мъгла, духа вятър и вали сняг.

Според Радко Марков шансовете за оцеляване на затрупания мъж намаляват. Той посочи, че в подобни случаи мобилните телефони не помагат. В такава ситуация планинарите използвали специални лавинни уреди. Затрупаният мъж обаче не е имал такъв уред.

Лавинната опасност в момента е значителна, предупреди Радко Марков. Той посъветва хората да бъдат много внимателни при преходите в планината. Каращите ски да карат само по пистите и да не напускат определените ски зони.