Срещу лидера на ГЕРБ в Сапарева баня Росен Тимчев бе образувано досъдебно производство за измама от Районна прокуратура - Дупница, информира blagoevgrad24.bg.

Разследването е по сигнал на църковното настоятелство на катедралния храм в Сапарева баня, в който се съобщава, че храмът е ощетен с над 5000 лева.

Според твърденията на настоятелите в качеството си на обществено ангажирана личност и водач на управляващата партия в курортния град Росен Тимчев публично поел ангажимента, че ще издейства 30 000 лв. от Комитета по вероизповеданията в София, за да се построи гробищен парк в града.

За целта отец Вергил му дал банковата сметка на храма, за да бъдат преведени парите. Повече от 4-5 месеца отецът и настоятелите чакали да пристигнат парите, но когато в края на годината трябвало да представят фактурите и направили проверка, установили, че 5000 лева са пристигнали не на сметката на църковното настоятелство, а на личната сметка на Росен Тимчев.

Лично разговарях с шефа на УниКредит Банк в Сапарева баня и той ми съобщи, че парите от Комитета по вероизповеданията в размер на 5000 лева са получени на личната сметка на Росен Тимчев. Парите са изтеглени с кредитната му карта и в сметката му са останали само 20 лева, обясни шефът на прокуратурата в Дупница Величка Шопова.

В случая става дума за измама чрез въвеждане и поддържане на заблуда с користни подбуди. Измамата е престъпление против собствеността, каза прокурор Шопова.