"Без кадри не може да се осъществи качество в нито една дейност", обясни министърът на околната среда и водите Ирина Костова на среща с представители на земеделското министерство и Националното сдружение на общините.

Присъстващите се обединиха около разбирането, че въпросът с кадрите е държавна политика, съобщиха от пресофиса на екоминистерството.

ДАМТН обучава общинари да наблюдават язовирите

ДАМТН обучава общинари да наблюдават язовирите

Уговарят ВУЗ-овете да разкрият места и за хидроинженери

Според Костова хидромелиоративното и хидротехническото строителство трябва да влязат в списъка на т.нар. защитени специалности, за да функционират занапред нормално Басейновите дирекции, РИОСВ, "Напоителни системи" ЕАД и общините.

На срещата са били обсъдени и проблемите около стопанисването и управлението на общинските язовири и чистотата на атмосферния въздух.

Големите язовири са пълни наполовина

Големите язовири са пълни наполовина

Най-голям е обемът за питейно и битово снабдяване

Експертите настояха МОСВ да изработи диференциран подход към язовирите и предложиха за областните управи държавата да намери финансиране за проекти за почистване на речните корита извън населените места.

По отношение на чистотата на атмосферния въздух на срещата е било обсъдено създаването на нов стандарт на въглищата за горене и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили.

МОСВ настоява общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините.

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

Общините нямат пари за ремонт на язовирите, обяви Гинка Чавдарова

50 на сто от рисковите язовири са собственост на общините

Срещата се проведе по инициатива на Ирина Костова. В нея участваха зам.-министрите Красимир Живков, Мариела Начева и Ренета Колева, директори на дирекции в МОСВ, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Палигоров, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, заместникът й Емил Савов и кметове на общини.