От ЧЕЗ уведомяват, че в столичните квартали Владая, Мърчаево, Княжево, Бояна, Беловодски път, Павлово, Бъкстон, Овча купел, Горна Баня, Суходол и част от Парк Витоша, както и в град Перник и региона, ще бъде намалена сигурността на електрозахранването.

Това се налага поради изключване на основни въздушни електропреносни съоръжения на Електроенергиен Системен Оператор ЕАД. Изключването е за обезопасяване за изграждане на автомагистрала „Люлин" за периода от 08.00 ч. на 21.10.2010 г. до 20.00 ч. на 14.11.2010 г.

Средно с около 18% по-високо е било натоварването на мрежата на ЧЕЗ в Западна България в началото на октомври в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните на компанията за първите 10 дни на месеца.

Според статистиката на ЧЕЗ средното натоварване на мрежата за периода е 1192 MW, докато миналата година по същото време средното натоварване е било 1012 MW.

Повишеното натоварване през периода е резултат от ниските за сезона температури и факта, че „Топлофикация" все още не е преминала изцяло на „зимен режим", каза  Росен Йорданов, директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ.

Статистиката на ЧЕЗ показва, че периодите на повишено потребление в Западна България са концентрирани основно в дните с неблагоприятни метеорологични условия преди официалното начало или след края на отоплителния сезон.

За сравнение данните за натоварването на мрежата през по-топлия октомври 2009 г. са сходни с тези на натоварването през летните месеци.