Построяването на магистрала през Кресненското дефиле ще бъде катастрофално за България. Това обявиха на пресконференция еколози.

Дефилето е уникално място, с изключително богато биоразнообразие. Строежът там ще е катастрофален за природата и хората, а страната ни ще трябва да върне на Европейската комисия (ЕК) 781 милиона евро, предупреждават еколозите.

Има алтернативи за автомагистрала "Струма" и дефилето може да се избегне, категорични са те.

Магистралата трябва да е готова до края на 2023 година. Затова остава малко време да се избере маршрутът. Минаването на магистралата през дефилето ще е нарушение на екологичното законодателство. Еколозите смятат, че се прави явен опит на администрацията да не се съобрази с екологичното законодателство.

Вариантите да се изгради магистралата са Източен Г20 и дълъг тунел западно от дефилето.

В дефилето има два пъти повече пеперуди, отколкото в цяла Великобритания, дадоха за пример еколозите.

Кресненското дефиле е уникално от гледна точка на биоразнообразие, обясни Роби Блейк от "Приятели на Земята - Европа". Случаят с Кресна е тест дали ЕК ще защити биоразнообразието в Европа. Няма как да се построи магистрала през дефилето и да не разруши районът, убеден е Блейк.

Ние не гледаме на този проект като на инфраструктура, каза и Даниел Попов от коалицията "Да спасим Кресненското дефиле". Еколозите гледат на проекта като начин за опазване на природата. Източният вариант е по-приемлив за тях. Трябва да се действа с много ясна насоченост. Източният вариант е скъп, призна Попов, но не каза колко.