Самолет се разби край село Лесново, община Елин Пелин, информира БиТиВи. Инцидентът е станал около 13:30 часа.

По първоначална информация самолетът е паднал малко след излитането. 33-годишният пилот е загинал на място.

Извършва се оглед на място. Причините за инцидента се изясняват.

При катастрофата не са засегнати жилищни структури.

Разбилият се самолет е едноместен и се използва за акробатични фигури във въздуха.

Военен пилот пострада при инцидент на полигона в Безмер

Военен пилот пострада при инцидент на полигона в Безмер

Той е настанен в болница

Служебният вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев разпореди незабавна проверка по случая. Инцидентътт е станал с малък самолет тип E200, на 3 км южно от летище Лесново. Сезиран е и Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, съобщиха от транспортното министерство.

Към мястото пътуват заместник-министър Николай Найденов и председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт Христо Христов. По-късно там се проведе брифинг за представителите на медиите.

МиГ е паднал в морето край Шабла

МиГ е паднал в морето край Шабла

С кораби и вертолети се издирва пилотът

БНР информира, че загиналият пилот е имал голям опит. Бил е летец от 2011 година и законосъобразно е упражнявал дейността си. Документите за полета са били изрядни. Продължава разследването на причините за произшествието, като на място са екип на полицията и на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Работи се по няколко версии.

Инцидентът е станал в 13.30 часа, малко след излитането, южно от летище "Лесново", като самолетът е паднал в полето. Полетът е извършен с технически годен самолет със съответната регистрация. Всички версии ще се разследват, увери заместник-министърът на транспорта Николай Найденов. По думите му полетът е бил тренировъчен.

"Има запис на полета. Той ще бъде предоставен на разследващите органи и да се надяваме, че те ще стигнат бързо до причината за този инцидент. Той е опитен пилот, има всички лицензии. По-скоро не е имал опит в акробатичните фигури, които е изпълнявал", посочи Найденов. Практиката на пилота и днешният полет са две различни дейности в авиацията. Изпълнението на акробатични фигури е строго специфична дейност, каза още транспортният зам.-министър. Той уточни, че хората от екипа на пилота са били много близо и веднага са се отзовали на местопроизшествието, което за жалост е завършило фатално. Към настоящия момент единственото, което е известно е, че има нещастно стечение на обстоятелствата, заяви Николай Найденов.

Според bTV екип на Спешна помощ е тръгнал от Елин Пелин към мястото веднага, след като е получен сигнал за инцидента. След пристигането си екипът констатирал смъртта на пилота Георги Влайков - инструктор с дългогодишен стаж. Самолетът е бил технически годен и с всички необходими документи. По време на полета пилотът е бил без каска.

При нарушени правила и по непредпазливост е причинена смъртта на пилота, съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова, цитирана от БНР. Тя уточни, че полетът е бил демонстрация на акробатични изпълнения на ниска височина, които са разрешени от закона. В 13:24 часа пилотът е получил разрешение за излитане, а няколко минути след това е получен сигналът за произшествието. Самолетът е паднал плоско на долната си част. Записът на полета е приобщен по разследването, но още не е гледан.

"При нарушение на правила, по непредпазливост е причинена смъртта на 33-годишен мъж, за който предполагаме, че е управлявал самолета. Самолетът е спортен, двуместен, марка Extra 200 (EA-200). На този етап нека да приключат експертите и тогава ще уточним правилата. Имайте предвид, че към момента още тече оглед на местопроизшествието, същият се извършва в присъствието на експерти от Националния борд за разследване на произшествия по авиотранспорта. И към момента оглеждат самия самолет и съответно - параметрите му", заяви тя.

дна от вероятните причини: има една фигура - "свредел" се казва, когато самолетът изпада в свредел и става неуправляем. Това е при загуба на скорост. И най-вероятно е това, казвам - най-вероятно, но не мога да бъда убедителен, докато не направим всички изследвания", коментира Христо Христов от Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, отново цитиран от Националното радио.