Близки до властта фирми строят 25-етажна сграда без разрешително в Студентски град. За това информира на своята фейсбук страница Мая Манолова - председател на Гражданската платформа "Изправи се.БГ". Тя и екипът й отидоха при изкопа за 25-етажна сграда до УНСС, където част от терена е отреден за спортна дейност.

"Новият стар столичен кмет Йорданка Фандъкова обеща, че ще има ревизия на строителните разрешителни и ще се спре безумното презастрояване в София, но това не се случва. В Студентски град, до УНСС и спортната зала на УНСС, близка до властта фирма е започнала да строи 25-етажна сграда без разрешително за строеж", каза Манолова.

Според нея безобразията в столицата продължават необезпокоявано и близки до властта фирми изграждат многоетажни сгради с нарушения и вратички в закона.

Според бившия омбудсман собственикът на терена и представител на фирмата-строител твърдят, че има разрешение за строеж, но разрешителното, което показа, е само за преместване на електрически съоръжения - кабели. Всяко строителство на сграда, без разрешително за строеж, е незаконно. Такава сграда не трябва да се намира в зоната за спорт, категорична е Манолова.

Улица "Осми декември", където е изкопът, не отговаря на изискванията за главен градски булевард и максималната височина на сградите не трябва да надвишава 8-9 етажа, твърди тя.

Тя настоява презастрояването да спре. Фандъкова обеща, че няма да се строят сгради една върху друга. След като е поела ангажименти, трябва да си ги изпълни, категорична е Манолова.

Последната промяна в Закона за устройството и застрояването на Столична община за общото застрояване на терен в зона за спорт е влязла в сила 10 дни след издаването на разрешението за плана за мащабното строителство на терен, от април 2018 г. Според Манолова са използвани няколко законови вратички. С тях се погазват ограниченията за плътността и височината на застрояване.

По думите на Войслав Тодоров се позволява строителство в пъти по-голямо от максимално допустимото, без валидно разрешително за строеж на сграда.