Работодатели по морето наемат масово непълнолетни лица за работа като сервитьори и бармани.

Заради дефицита на квалифицирани кадри, фирмите привличат ученици с примамливи заплати, въпреки че в някои заведения условията на труд са лоши и не отговарят на необходимите изисквания.

За да получи разрешение да експлоатира детския труд работодателят трябва да отговаря на редица изисквания, твърдят от Инспекцията по труда. На първо място той трябва да осигури безопасна среда и подходящо работно време.

Знаете, че при децата нощният труд след 8 часа е забранен и наказуем, и ако дете работи вечер работодателят подлежи на санкции. Това коментира Павлин Васков - директор на Инспекцията по труда в Бургас, цитиран от БНТ.

Ако има случаи, в който работодателят е наел детето без разрешение - това е престъпление, тогава ние прекратяваме наказателната процедура и го даваме под съд, добави той .

Фирмите, които нарушават закона рискуват да бъдат глобени от 1 500 до 5000 лева.

От инспекцията признават, че в редки случаи издават разрешение за работа на деца под 16 години.

Става въпрос за семейства с тежко социално положение, за които е установено, че имат нужда от допълнително финансово подпомагане.

Разрешения се издават и на непълнолетни спасители, които желаят да работят на басейн. Те обаче трябва да са преминали предварително курс на обучение в БЧК.