Работодатели в Бургас продължават да забавят или изобщо да не плащат месечни възнаграждения на наетия персонал.

Жалбите срещу некоректните бизнесмени и фирми буквално заливат Областната инспекция по труда, съобщава news.burgas24.bg.

Само за януари по искания на граждани са извършени 85 проверки на фирми заради дължими към работника суми. Средно по 5-6 души всеки ден се оплакват от работодателите и търсят защита от Инспекцията по труда.

Хората могат да си получат само парите, за които има подписан трудов договор, останалото е елемент на друг вид отношения, върху които ОИТ няма правомощия, уточни шефът на службата Павлин Васков.

Той добави, че в 99% от случаите на работодателите се дава едномесечен срок, за да представят погасителен план или обективно основание за забавянето.

Много често причина за тези случаи е вътрешната задлъжнялост между самите дружества. Като пример Васков посочи местна фирма, която не е платила заплати, но самата тя има да получава над 9 млн. лв от друга фирма.

Припомняме, според изнесените вчера данни от НСИ продължава тенденцията на увеличение на дълговете на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката. От там също отчетоха, че се увеличават и задълженията към персонала от нередовно изплащане на заплати.