От Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП) предлагат да отпаднат всички ограничения за добив, наложени извън нормативната уредба, в т.ч. отмяна на Заповед 49 398/16.09.2021 г.

От Камарата настояват и за по-широката употреба на механизация в дърводобива, както и промени в Наредбата за сечите и в Наредбата за възлагане на дейности и продажба на дървесина. От БКДМП предлагат да се промени начинът на планиране на лесовъдските намеси в посока състоянието на гората след тях, както и да се изгради инфраструктура в горите, гарантираща противопожарната безопасност и механизирания дърводобив.

БКДМП настоява да се разработи Програма за създаване на горски култури за интензивно производство на дървесина, както и рекултивационни залесявания от подходящи дървесни видове с промишлена употреба. Очакват активна работа от заинтересованите по управлението на горите и да се поставят под строга защита горите във фаза на старост. Членовете на БКДМП се считат и за ощетени по отношение на незаконните и нерегламентираните дейности в горите.

От Камарата предлагат там, където дърводобивът е много сложен за реализация, но е необходим, да има и субсидии за прилагане на икономически лесовъдски системи.

Посочват още, че количеството добита дървесина е недостатъчно поради липса на механизация, както и на работна ръка. Според Камарата са наложени изкуствени ограничения върху добива в Заповедта от 16 септември 2021 г., която не е в интерес на стопанисването на горите.

БКДМП счита, че застаряването на горите и липсата на отгледни сечи увеличава мащабните нарушения в тях и е предпоставка за заболявания, пожари, ветровали и т.н. По този начин се губят хиляди кубици дървесина и се забавя растежът на горите в тези зони, добавя се още.

От Камарата настояват и за изграждане на инфраструктура и своевременно извеждане на планираните лесовъдски мероприятия за превенция от пожари.

Предложенията им са свързани с кризата от есента на тази година, в която хиляди домакинства в страната не успяха да се снабдят с нужното им и заявено количество дървесина. Заради високите цени и съмненията за спекула 48-то Народно събрание сформира дори и нарочна временна комисия, която да разследва причината за липсата на дърва.

"Има психоза с дървата за огрев", НС създаде комисия

"Има психоза с дървата за огрев", НС създаде комисия

Има затруднения, но дърва за зимата ще има, посочи Явор Гечев

Обосновката на дървообработващата и мебелна промишленост обаче започва с твърдението, че България е на второ място в ЕС по дял на защитените зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000, които обхващат 38,5% от територията на страната и за последните 100 години са се увеличили близо 2 пъти. От Браншовата камара заявяват и че за 60 години запасът на горите e нараснал 3 пъти, а за последните 20 години регистрираното увеличение е с над 30%.

България е водеща в Европа по биоразнообразие и съхранени гори, като страната ни не само е изпълнила всички цели на Стратегията на ЕС за горите 2030 г. по отношение опазването на "старите (първични) гори или гори във фаза на старост", посочват от Камарата.

Към днешна дата в страната има над 1 000 защитени територии и обекти, сред които 55 резервата, 344 природни забележителности, 564 защитени местности, 3 национални и 11 природни парка, 35 поддържани резервата, 574 защитени видове растения, 483 защитени видове животни и 1646 защитени дървета.

233 са защитените зони за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна и покриват 30,3 % от територията на България (определяни по Директивата за местообитанията).

Дървата за огрев: Грешни списъци, нелегален превоз, неясен добив

Дървата за огрев: Грешни списъци, нелегален превоз, неясен добив

Няма да останат на студено домакинства тази зима, увери земеделският зам.-министър Валентин Чамбов