Парламентът прие единодушно създаване на Временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дърва за огрев за отоплителен сезон 2022 - 2023 и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми. Тя ще действа в срок от 30 дни.

Дебатът започна Даниел Петров от "Възраждане". "Евроатлантическата тълпа върна с гласуване отоплението на дърва от домакинствата по няколко причини - налагането на санкции, износ на въглища, спрян от Русия, зелената сделка и т.н.", бяха неговите аргументи.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" коментира, че "има групи, които печелят от износа на дървесен материал". "Тези някои стоят до вас, отляво, те имаха отговорността години наред да опазят българската гора", посочи той.

Искрен Митев от ПП попита "Възраждане" какво искат, в отговор Даниел Петров каза, че решение може да е вдигане на санкциите към Русия.

Възраждане искат санкциите срещу Русия да паднат

Възраждане искат санкциите срещу Русия да паднат

Даниел Димитров е притеснен от ефекта на войната върху строителния бранш

Александър Дунчев от ПП посочи, че спекулата от складовете, през кметовете към ползвателите и бизнеса не може да бъде спряна, също, че пътищата са лоши и "фирмите на ГЕРБ и ДПС си трошат колите". "Има доста общини със системни проблеми, хора и домакинства без дърва, последния момент се карат дървата, цените са спекулативни. Има места като Ихтиман, Карлово, Сатовча, Велинград, където напрежението е налице. Конкуренцията между хората и бизнесът разчита на дървата", изреди той. Дунчев поиска да се управлява проблемът да се реши бързо.

"Държавата губи милиони евро от спекула с дървесина и фирмите на ГЕРБ и ДПС, с които той работи в различни градове", каза Дунчев.

Омбудсманът поиска проверка за спекула с дърва и пелети за огрев

Омбудсманът поиска проверка за спекула с дърва и пелети за огрев

Диана Кочавеча иска публичност на проверките

Йордан Цонев от ДПС напомни, че "политическите партии нямат фирми", а Петър Чобанов поиска помощ за "тези над 1 милион домакинства", както и проблемът да се изчисти политически.

Иван Иванов от БСП добави, че "дърводобивът не трябва да се използва за политически цели".

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, обяви Десислава Танева. Тя подчерта, че има криза с дървения материал. "Преработвателите влязоха в пазара на домакинствата и е нужна Комисия да реши пазарната ситуация", посочи тя.

Явор Гечев, министър на земеделието, коментира, че "има затруднения, но дърва за зимата ще има". 135% е доставената дървесина, психоза има и тя влияе на пазара на дървесина, категоричен бе той. Председател на Комисията бе гласувано да е Любен Иванов от "Демократична България".

Дърва ще има, не се презапасявайте, призовава министър

Дърва ще има, не се презапасявайте, призовава министър

Търсенето на дърва е нараснало три пъти