Тази година нуждите от дърва за огрев са по-големи и търсенето е три пъти повече в сравнение с предходни години. Причината - енергийната криза и високите цени на енергоизточниците. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев на пресконференция пред журналисти, посветена на наличните дърва за огрев за зимата. На пресконференцията присъстваха и представители на всички държавни горски стопанства.

По думите на Гечев темата за дървата е значима и интересна за обществото, особено за тези хора, които все още не са получили дърва за зимата. На пазара липсват въглища заради затваряне на някои от предприятията и заради консумацията на някои от ТЕЦ-овете. Няма го и традиционният внос на въглища от Русия заради войната в Украйна, отбеляза министърът.

Най-големият производител на дървесина е Русия и заради войната редица от предприятията не работят в Русия. Затова е голям дефицитът на дървесина в ЕС, обясни Гечев.

В последните 3 месеца се наблюдава рекорд на добив на дървесина. Количествата добита и доставена дървесина на различните ведомства са на 135%. До края на сезона добитата и доставена дървесина ще стигне на 150% в сравнение с миналогодишните доставки и добиви. Преди около 3 месеца доставките на дърва били в различните предприятия между 30-35%, а в момента се отива към 90%, даде пример Явор Гечев. Свършихме много работа и се навакса до голяма степен с нуждите от дървесина на населението, изтъкна земеделският министър.

С бърза комисия ПП предлага да се реши кризата с дървата

С бърза комисия ПП предлага да се реши кризата с дървата

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени мест

Той увери, че ще има дърва за отопление за зимата и хората трябва да бъдат спокойни.

Явор Гечев добави, че ако е имал още 15-20 дни време, изобщо нямало да се говори за криза с дървата за огрев за зимата. 14 000 проверки на седмици се правят от държавата.

Успяхме да натиснем цените на дървесината по отношение на потреблението за домакинствата, но друг е въпросът с какви мерки разполага държавата, каза още Гечев. Той се е натъкнал и на редица аномалии.

До края на месеца ще се оправим с малко допълнителни усилия и да може да има пълно задоволяване на населението с дърва за огрев, увери Гечев и добави, че държавата е направила редица усилия, но все още има някои населени места, в които липсват дърва. По складовете има значително количество дърва. Набелязани са и законови мерки и ако има нужда, ще бъдат представени на ресорната комисия в парламента.

КЗП следи изкъсо продажбите на въглища, пелети и дърва за огрев

КЗП следи изкъсо продажбите на въглища, пелети и дърва за огрев

Проверките ще продължат до средата на ноември

Положението към сегашна дата е много по-добро от миналата година, въпреки че отчита проблеми на места.

От държавните горски предприятия заявиха, че презапасяването с дърва е небивало, а не трябва да се отива в такава посока. Всички хора, които имат нужда от дърва за отопление, ще бъдат обезпечени. Нещата са спокойни, ритмично вървят процесите и няма критични ситуации за дърва в нито едно населено място и община. Всички горски стопанства отчетоха, че доставените от тях количества дърва населението са повече в сравнение с миналата година, като е нямало напрежение.

Към настоящия момент по-голяма нужда от дърва за огрев има община Карлово.

Шефът на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев заяви, че се извършва контролна дейност на територията на цялата страна и във всички горски територии. Увеличени е броят на проверките два пъти и освен в горските територии, се контролира транспортирането и търговията с дървесина.

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Христо Даскалов обясни защо са го уволнили от БАБХ

Бившият изпълнителен директор опроверга причините дадени от Крум Неделков

Нормална е ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево". В това увери Явор Гечев в отговор на въпрос на News.bg. Той отказа да даде оценка за работата на новия председател на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), колко проби се взимат и колко проверки се правят с аргумент да не се измества темата на пресконференцията.

Продължават проблемите, но ситуацията е такава, че на този етап се справяме, увери още Гечев.