Близо със 70% в рамките на година са нараснали цените на твърдите горива.

Това заяви пред БиТиВи омбудсманът Диана Ковачева.

Тя обясни, че е сезирала КЗК, за да провери защо така фрапиращо са поскъпнали твърдите горива за отопление. Цените нарастват драстично, изтъкна Ковачева, която има сигнали за това, че няма дърва, а пък цените са много високи. Въпросът е, че има спекула и е важно какво ще каже КЗК, допълни тя.

Акции на полицията и в Благоевградско

Акции на полицията и в Благоевградско

Към момента се проверяват 24 обекта, има задържан за акцизни стоки без бандерол

Проблемът е сериозен, защото близо 40% от хората се отопляват на твърди горива. Цените от май досега на твърдите горива са се увеличили с почти 110%, посочи омбудсманът.

Проблемът на хората е в това, че тези, които се отопляват на твърди горива, за миналия сезон не получили никакви компенсации, като Ковачева се надява сега това да бъде променено. Част от хората, които живеят сами, болни са и са социално слаби, могат да поискат енергийна помощ. Срокът за помощта изтича на 31 октомври, каза Ковачева.

Тя уточни, че за останалите, които не отговарят на такива изисквания, остава да се надяват, че ще получат компенсации от страна на държавата.

Омбудсманът пита и все пак как ще коригират изравнителните сметки за парно

Омбудсманът пита и все пак как ще коригират изравнителните сметки за парно

Вторият лист е разяснителен материал, но да е по-ясно написан

За новата линия на бедност в размер на 504 лева, Ковачева заяви, че трябва да се подготви почвата още преди края на настоящата година, да се увеличи линията на бедност още. Социалните помощи също трябва да бъдат обвързани с линията на бедност, която трябва да бъде адекватна. Политическо решение трябва да е по-високата линия на бедност, не може да дойде така от въздуха, подчерта омбудсманът.

Според нея трябва да има компенсации и заради високата цена на газа.

По отношение на предсрочните парламентарни избори, Ковачева е поискала от ЦИК представителите на секционните избирателни комисии да помагат на хората с увреждания, които искат да упражнят правото си глас. Има хора, които няма да могат да упражнят правото си на глас, като карантинираните например, защото срокът за подаване на заявления изтече, каза още Диана Ковачева.

Гълъб Донев с добра координация подобрява качеството на живот и прави честни избори

Гълъб Донев с добра координация подобрява качеството на живот и прави честни избори

Премиерът е обсъдил с областните управители изборите, дървата за огрев, трафика, почистването на речните корита и др.