Служебният премиер Гълъб Донев днес събра областните управители на среща, закрита за медиите, която се проведе в резиденция "Бояна". За темите, които са обсъждани, съобщават от правителствения пресцентър и изброяват - организацията на изборите, координацията между институциите, преодоляването на щетите от наводненията, дървата за огрев за зимата, както и зимното почистване на пътищата.

Премиерът е поставил на вниманието на областните управители необходимостта от организиране на честни и свободни избори, както и нуждата от добра координация за решаването на редица заварени проблеми. Какви заварени проблеми - не се посочва.

Акцент е бил поставен върху превантивните мерки за противодействие на контролирания и купения вот, както са и изтъкнати и мерките за гарантиране сигурността на машините за гласуване. "Целта е с реални действия да бъдат разсеяни всякакви съмнения в обществото, че вотът може да бъде манипулиран", посочват от правителствения пресцентър.

Премиерът Гълъб Донев е поставил акцент върху значението на цялостната координация между изпълнителната власт и териториалните й органи в лицето на областните управители. По думите на премиера се работи целенасочено по темата за постигане на напредък, защото "по-добрата координация ще подобри и качеството на живот на българските граждани", а като пример за добро взаимодействие премиерът Донев е посочил действията по преодоляването на последиците от бедствието в Карловско.

"Когато работим организирано и в синхрон, можем да се справим и с големи беди", отбеляза министър-председателят. Според него "животът в кризи допринася за възстановяване на загубеното доверие към държавата и нейните механизми да се грижи за своите граждани, не само като ги подкрепя финансово в трудни за тях моменти, но най-вече като създава условия за обществен живот в норма".

Другите теми на срещата са били дървата за огрев, като от страна на правителството е било заявено категоричното намерение да има пълна прозрачност по проблема, както и безкомпромисност по отношение на злоупотреби. Работи се също по подготовката на законодателни предложения, които да запълнят дефицити в нормативната уредба и които да бъдат предложени на вниманието на следващия редовен кабинет.

Обсъждани са и трудностите при тежкотоварния трафик, зимното почистване и почистването на речните корита, състоянието на инфраструктурата по места, както и подкрепата за малкия и среден бизнес по линия на европейските средства.