Мечка е посетила хората в родопското село Арда, последно нахлуване на хищника е било в четвъртък, съобщи БиТиВи.

Местните хора се оплакват, че мечката напада добитъка им. Тя е забелязана в района още в средата на лятото на централни и оживени места.

"Към 6 часа чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше излязъл. След като излязохме видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни нещата в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора", разказа един от жителите - Хари Тютюнаров. 

С безпрецедентна акция спасиха от отстрел мечка с две мечета в Смолянско

С безпрецедентна акция спасиха от отстрел мечка с две мечета в Смолянско

Животните са били уловени и преместени в дебрите на Родопите

Мечката е изкъртила прозореца на обора. След това повлякла животните от там през двора.

"Видях, че две от овцете липсват. Другите животни бяха много уплашени, бяха се качили по стените от страх", разказа собственикът.

По-късно той открил части от двете овце в двора в непосредствена близост до къщата. След инцидента мъжът е поставил електрическа ограда, но според него това е временно решение, защото при евентуална среща с мечката извън къщата човек няма никакви шансове.

ИАГ: Няма да бъде отстреляна мечка, без да е сигурно, че е проблемна

ИАГ: Няма да бъде отстреляна мечка, без да е сигурно, че е проблемна

Има достатъчно специалисти и белези, които могат да определят поведението на една мечка

"По същото време предишната сутрин децата ми излязоха за училище", допълва той.

Според биолога Владимир Тодоров от ИБЕИ Бан основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е период, през който мечката трябва да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма много естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, затова и зачестиха случаите, каза Тодоров.

В конкретния случай става дума за доста възрастна мечка. Имахме ситуация с нея, хванахме я, преместихме я - тя беше първата преместена мечка в България. Естествено, успя да се върне и започнаха проблемите, разказа Тодоров.

Тя е преместена на 20 километра от селото според препоръка от служители на горското стопанство. Според Тодоров тя се е върнала, защото познава района. Живяла е в него 4 години и хората не са я прогонили. Чувства се защитена от други мечки и хищници, а има и храна, обясни поведението й той.

Мечката е с нашийник с геолокатор и последното ѝ местонахождение е в близост до джамията на селото. Сега може заради шума да се преместила малко, каза Тодоров.

Според зам.-директора на Изпълнителна агенция по горите Филип Ковашки няма голямо увеличение срещите между хора и мечки и нападението на тези хищниците в сравнение с предишни години, с изключение на миналата, тъй като през нея е имало много плодове в гората и животните не са били в голяма близост до селата и са намалели нападенията на кошери и добитък. Сега тази мечка има седем нападения.

Никола Дойкин: При среща с мечка никога не бягайте

Никола Дойкин: При среща с мечка никога не бягайте

Човекът не се възприема от мечката като храна, а като източник

Според шефа на Регионална дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански смята, че проблемът се корени в това, че мечката не е била преместена с всичките си малки. Това е причината да се върне. Според него трайното решение на проблема е трайното преместване на мечката на по-далечно място.