Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян, съобщават от природозащитната организация WWF.

Мечката, наречена Симона, е станала първата "проблемна" мечка у нас, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент в страната.

България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява - близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година, посочват екозащитниците.

Няма да отстрелват мечката, нападнала жена край Белица

Няма да отстрелват мечката, нападнала жена край Белица

Нямаме лошо отношение към животните в общината, уверява кметът

От четири години Симона обикаля района на смолянското село Могилица и навлиза в дворовете на местните жители. По тази причина през 2020 г. е класифицирана като "проблемна" и е издадено разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни само ако доказано застрашават човека. Мечката обаче не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. През август тази година е получен сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона. За да не бъде отстреляна, в района са поставени фотокапани, с които да се следи движението на животните, и са заложени примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място.

На 10 септември е получена снимка от фотокапана, на която се вижда, че Симона се е хванала в примката. Тя е упоена с напълно безвредна за нея упойка, поставен й е нашийник, с който да се следи движението й и е измерена.След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Мечетата също са уловени в помики и всички заедно са преместени в дебрите на Родопите.

Чакат разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена тази сутрин
Обновена

Чакат разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена тази сутрин

Заради нападението, затварят Парка за танцуващи мечки