emaxpress
Медиците от УМАЛ "Свети Георги" в Пловдив настояха на поредния си протест пред болницата за незабавно изплащане на заплатите за април и гаранции за редовно получаване на месечните възнаграждения.

Зам.-директорът на болницата доц. Петко Недев заяви, че до края на утрешния ден лекарите ще получат възнагражденията си за месец април и допълни, че ръководството на болницата е получило уверение от РЗОК, че парите са получени и ще бъдат по сметките на лекарите и персонала.

Въпреки уверенията на ръководството протестиращите обявиха, че остават в стачна готовност и ако утре нямат пари, в понеделник в 8 часа ще бъдат отново пред болницата, информира БНР.

Протестиращите подчертаха, че исканията са им единствено за заплати и протестът им не е насочен срещу ръководството на болницата.

Те изтъкнаха, че от половин година здравната каса редовно бави финансирането на болницата, сега е средата на юни, а те са получили само 20% от априлските си заплати, което прави трудно вече оцеляването на семействата им.

В декларация от секцията на КТ "Подкрепа" в болницата настояха при последващи закъснения на работната заплата да се въведат наказателни лихви и в кратки срокове се актуализира плащането на извънредния и нощен труд на лекарите и персонала.

В документа се настоява задълженията на болницата да се поемат от държавата, а не да се принуждава сегашното ръководство в момент на икономическа криза да прави икономии на гърба на медиците.

Според синдикатите огромните задължения са натрупани не поради лошата работа на персонала, а поради лошото управление на ниво държава, министерство и болнично ръководство през изминалите години.