От Областната епизоотична комисия в Бургас напомниха, че всички мерки и ограничения във връзка с огнищата на птичи грип в областта са още в сила.

Това означава, че състоянието на повишено внимание важи за всички и хората трябва много да внимават.

От три дни няма нито един нов случай на птичи грип, доволна властта
Обновена

От три дни няма нито един нов случай на птичи грип, доволна властта

Отпускат 9,7 млн. лв. за стопаните, чиито птици са умъртвени

Ако някой намери мъртви птици и или такива в безпомощно състояние, не трябва да ги мести, а незабавно да позвъни на телефон 112, откъдето ще уведомят експертите, които да помогнат на животните.

В такива ситуации навременната намеса е важна, напомнят от комисията.

Органите, които могат да взимат мерки, са Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната инспекция по околна среда.

Задължително е държавните лесничейства и ловно-рибарските сдружения да контролират за наличие на болни или умрели диви птици. При наличие на такива трябва да ги предават на най-близката ветеринарна служба.

5-6 млн. лева са нужни за справяне с птичия грип, уверява Десислава Танева

5-6 млн. лева са нужни за справяне с птичия грип, уверява Десислава Танева

Ново огнище на птичи грип установиха в Хасково

Много е важно собствениците на домашни кокошки, гъски и патици, отглеждани на закрито, да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, както и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашните птици.

Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения, напомнят от комисията.

В птицевъдните обекти трябва да се създадат необходимите условия за разделно отглеждане на домашни кокошки, гъски и патици от другите видове домашни птици.

Напълно е забранена продажбата на птици на нерегламентирани пазари на територията на общината, защото е потенциален риск от пламване на ново огнище на птичия грип.

Стопаните са длъжни да следят здравословното състояние на пиците и при съмнения, или при завишена смъртност, трябва да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар.