9,7 млн. лв. допълнително се отпускат за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта "инфлуенца по птиците". Сумата е одобрена по време на днешното заседание на кабинета в оставка, съобщават от "Дондуков 1".

Птичият грип засегна значителен брой стопанства.

От стенограмата на заседанието става ясно, че премиерът в оставка Бойко Борисов обяснява, че 10-те млн. се дават на стопаните, чиито патици, гъски, кокошки, птици, вследствие птичия грип, са хуманно умъртвени.

"Предприехме всички възможни мерки, за да ограничим неблагоприятните последици от заразата. Дай, Боже, да се справим, тъй като (за тези които не знаят) България е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа", подчертава Борисов.

10 огнища на птичи грип в страната

10 огнища на птичи грип в страната

Унищожени са 9000 птици, а стопаните ще бъдат обезщетени

Освен за обезщетения, отпуснатите средства обезпечават работата на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби.

От своя страна земеделската министърка в оставка Десислава Танева информира, че от три дни няма регистрирана нито една нова положителна проба за птичи грип. Тя отчете, заболяването е засегнало основно патици.

Танева благодари на Министерството на вътрешните работи за съвместната работа и подкрепа във връзка с ограничаване на движението и овладяване на заболяването.

По-късно от Министерския съвет допълниха, че 9,7-те млн. са допълнителни разходи по бюджета на земеделското министерство. Те са от резерва за непредвидени/неотложни разходи.

Мерките за борба с птичия грип имат за цел заболяването да не се разпространи на територията на други райони от страната и да бъдат ограничени икономическите загуби.

Ще бъдат закупени допълнителни диагностикуми за изследване на пробите от възприемчиви животни, които се отглеждат в предпазната и наблюдаваните зони около огнището.