Започваме проект за съхраняване на основните ценности, открити край благоевградското село Покровник, както и за цялостно опазване на археологическите разкопки.
Това заявя министърът на културата Боил Банов в хода на среща във връзка с казуса около разкопките край Благоевград.

Продължава строителството на АМ "Струма" - разкопките не са Скаптопара

Продължава строителството на АМ "Струма" - разкопките не са Скаптопара

Нищо не пречи магистралата да мине през обекта, смятат експерти

Две трети от разкопките по трасето на АМ "Струма" край Благоевград остават на място.

Останалата една трета от тях ще бъдат преместени на около 20 метра встрани.

Строителството на магистралата ще продължи след 5 месеца пауза.

Срещата се проведе в областния град. При кмета Атанас Камбитов присъстваха председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, членът й инж. Дончо Атанасов, областният управител Бисер Михайлов, представители на Регионалния исторически музей, както и членовете на инициативния комитет, борещ се за запазването на археологическия обект.

"Всички, всички тук, и областният управител, и архитекти, и АПИ, и инициативен комитет, общо взето в една посока мислим, в една посока работим", каза Банов.

"Взехме някои ключови решения, които мисля, че са устойчиви за съхранението на културната ценност, за продължаването на работата по магистралата, която същи не е никак маломерна за целия регион", допълни още той.

По думите на Банов още утре заповедта от заседанието на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) ще бъде предадена в пътната агенция. В заповедта експертите предлагат преместване на няколко от откритите обекти и запазване на разкопките.

Очаква се следващата седмица експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да пристигнат на място в Благоевград за определяне на граници и режими на обекта, за да може да продължат археологическите проучвания във всички посоки.

Министърът посочи и че работата започва веднага, финансирането вече е осигурено.

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Комунистите не правили магистрали и не им пукало за разкопки според премиера

Банов посочи и че кметът Камбитов е поел ангажимент за започване на публични консултации за изработване на проект за дългосрочна социализация на обекта.
Министърът допълни, че към новия туристически обект ще се направят два входа.

Единият ще бъде през пътния възел на Зелен дол, а другият - директно от магистралата, така че "да може оптимално да има възможност преминаващи туристи, които не са запознати, да имат възможност да слязат и да се запознаят".

Нанков няма да сблъсква археология и инфраструктура за Скаптопара

Нанков няма да сблъсква археология и инфраструктура за Скаптопара

Той обяви, че и тунел под "Шипка" ще има