Министърът на туризма Илин Димитров се срещна с представители на туристическия бранш в Търговище, съобщи пресцентъра на Министерството на туризма.

На срещата бяха обсъдени теми и въпроси, свързани с развитието на туризма в региона. Фокусът беше поставен и на възможностите да се работи върху създаването на туристически пакети за кратки пътувания в региона с акцент върху местната кухня, винени турове и посещение на културно-исторически обекти.

Министър Димитров запозна представителите на бизнеса с възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), от които те могат да се възползват.

"Културно-историческото наследство, включително древната крепост "Мисионис", богатите винени традиции в област Търговище са предпоставка за постигане на устойчив ръст на туризма. По данни на НСИ около 19 хил. са отчетените регистрации на туристи в областта през 2022 г., което е ръст от 13% спрямо предходната година.

С водещо значение за Търговище и района е вътрешният пазар, съобщи министър Димитров. Българските туристи в област Търговище са около 16 хил. през 2022 г. по данни на НСИ, което е дял от 84%.

Към разговорите се включи и археологът от Регионалния исторически музей Стефан Иванов, който заедно с проф. Николай Овчаров е свързан с разкриването и управлението на един от най-забележителните археологически обекти - крепостта "Мисионис". Тя е и един от 100-те национални туристически обекта.

Търговище е в близост до културно-историческа дестинация "Стари столици и градове на българските царе и патриарси", заедно с градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Плиска, Велики Преслав и Габрово. На 23 километра от Търговище се намира Археологическият резерват музей Велики Преслав, който е в област Шумен.

На територията на община Търговище са разположени 31 защитени природни обекти, 6 от които са природни забележителности. Тук се намират 2 от 100-те национални туристически обекти. Районът е един от първенците в производството на бели вина и ритуали по дегустация. Търговище е част от 12-те винено-кулинарни дестинации, които Министерството на туризма създаде заедно с Министерството на земеделието.

Туристите са привлечени както от природата, така и от Славейковото училище, възрожденския квартал "Варош", експозициите на Регионалния исторически музей.

Мелник и Сандански - винена дестинация

Мелник и Сандански - винена дестинация

Виното е неразделна част от историята на България