Писмените заповеди за запечатването на трите фабрики и данъчните складове на "Винпром Карнобат" са били предоставени на членове на Управителния съвет на фирмата. Това каза пред журналисти в Карнобат директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов, цитиран от "24 часа".

Припомняме, че тази сутрин няколкостотин работници от "Винпром Карнобат" изразиха недоволството си от затварянето на завода с блокиране на железопътната линия Бургас - София.

Вчера стана ясно, че три от фабриките за производство и бутилиране на спиртни напитки на "Винпром Карнобат", намиращи се край селата Венец и Церковски, спират работа.

Имало много тежки нарушения във "Винпром Карнобат" според шефа на Митница Бургас

Имало много тежки нарушения във "Винпром Карнобат" според шефа на Митница Бургас

Всички действия на органите подлежат на обжалване

Производствената база е собственост на задържания в ареста алкохолен бос Миню Стайков.

Стайков е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Освен него бяха задържани Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров, които също остават в ареста.

Работниците, които скандираха "Самоуправство на държавата!", "Искаме да работим!", "Отворете завода!", са категорични, че няма да прекратят протестите, докато не бъдат допуснати до работните си места.

Няколко часа по-късно недоволните освободиха железопътната линия.

По-рано протестиращите работници на "Винпром Карнобат" заявиха, че се готвят да затворят и магистрала "Тракия".

Стефанов информира, че с писмена заповед са извършени оперативни действия по митнически контрол на складове на територията на карнобатските села Церковски и село Венец.

 

Протоколите са разписани и приети от управителите на фирмата. Стефанов поясни, че в резултат на нарушенията се наложило запечатването на обектите в срок от 48 часа. Всички тези действията на митническата администрация са обжалваеми по съответния ред.

Даден е достъп на технически лица да имат постоянно присъствие за да не се допуснат аварии в завода и по изключение е разрешено продукцията с грозде, която е договорена за изкупуване да влиза безпрепятствено в завода.