стара загора протестНад 50 души се събраха на мирен протест пред сградата на Окръжен съд Стара Загора, съобщи Дарик. Днес съдът трябва да даде ход на делото срещу турския автобусен шофьор Али Саръ, отговорен за смъртта на четирима старозагорски абитуриенти и две румънски гражданки.

Чрез мирния протест пред съда близки и приятели на загиналите момчета от ГПЧА „Ромен Ролан" изразяват своята позиция и настояват за справедлива присъда за Саръ.

Припомняме, че на 6 март 2009г. управляваният от турчина автобус МАН с румънски граждани се преобърна и падна върху лек автомобил „Фолксваген Голф", в който пътували 18-годишните Иван, Павел, Пламен и Тодор. Учениците, както и две румънски гражданки, загинаха. Полицията установи, че и двамата шофьори не са употребили алкохол преди инцидента.

Петорната автотехническа експертиза установи, че причина за катастрофата е високата скорост на автобуса - 105 км/час, при ограничение 50 км/час. Делото веднъж беше отлагано заради неявяване на 14 от 15-те свидетели, повечето от които са чуждестранни граждани.

Въпреки че Али Саръ беше нередовно призован, той се яви на съдебното заседание и му беше връчен препис на повдигнатото обвинение, преведен на турски език.