Църковното настоятелство в добричкото село Рогачево настоява в жалба до районната прокуратура в Балчик за проверка на легитимността на фирма „Напредък" 2006 и нейната оферта за строеж върху земеделски земи на църковното настоятелство.

Според жалбоподателите фирмата е търговска, а не църковна.

В село Рогачево няма църква, уточняват от БНР.

От 1996 г. след реституцията църковното настоятелство придобива близо 150 декара земеделска земя, която се обработва от арендатор.
През месец август тази година обаче в село Рогачево пристига Митко Секулов в качеството си на началник „Отдел синодални имоти". Той е придружен от бизнесмен и представя факс от Светия синод.

По устно нареждане на владиката провеждат събрание на настоятелството, на което се представя оферта на фирма „Напредък" 2006 за строеж на модерен ваканционен комплекс върху земеделските църковни земи срещу 20% обезщетение.

Четиримата членове от църковното настоятелство обаче отказват офертата, а протокол от срещата изпращат в епархията.
Следват уволнения на свещеника и на всички останали членове на настоятелството и изземване на печата и документите им. В телефонен разговор Варненският и Великопреславски митрополит Кирил заяви, че няма проблем с църковните земи в Рогачево, а със свещеника и с настоятелството.

Според митрополит Кирил освободените не познавали устава,  нарушавали го и не били компетентни. Освен това митрополитът допълнил, че прокуратурата няма право да се меси в църковните дела.