По Програмата за средиземноморско сътрудничество се предоставят 35 млн. евро за подпомагане на проекти в държавите в ЕС в областта на намаляване на отпадъците и търсене на общи решения на проблеми, свързани с недостиг на вода заради изменението на климата. За средства могат да кандидатстват местни и централни власти, неправителствени, бизнес, здравни и академични организации. Към момента се проектни предложения по отворената пета покана. Тя е насочена приоритетно към държави с преобладаващи селски и планински райони, като е допустима почти цялата територия на България, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектите трябва да са насочени към една от тематичните области и една специфична цел - напр. иновации, смекчаване на ефекта от климатичните промени, подобряване на защитата на околната среда, подкрепа на кръговата икономика. Финансират се повече т.нар. "меки мерки" (провеждане на проучвания, тестване на пилотни решения и трансфер на вече разработени процеси, технологии или стратегии).

Подкрепят се партньорства в областта на разширения средиземноморски регион, като на сайта на програмата е достъпен специален инструмент за търсене и предлагане на сътрудничество. 

Проектите могат да се осъществяват в партньорство с местни, регионални или национални публични институции, секторни агенции, неправителствени и академични организации, предприятия, включително малки и средни, организации за подпомагане на бизнеса, болници и медицински центрове. Водещият партньор обаче трябва да е публична институция или организация, управлявана от публичното право.

Сушата виновна за липсата на вода - изводът на четирима министри

Сушата виновна за липсата на вода - изводът на четирима министри

2024 г. е третата поред суха и гореща година.

80% от стойността на проектите се финансира по програмата, 15% от парите се осигуряват снационално съфинансиране, в България - чрез МРРБ като Национален орган, и 5 % от бюджета трябва да бъдат собствен принос на участниците.

Предварителни проектни предложения се приемат до 26 септември 2024 г.

В рамките на първите три покани по програмата с българско участие са одобрени 38 проекта, като бюджетът на партньорите е общо около 6,8 млн. евро. Към момента се оценяват проектните предложения по четвъртата покана, по която са подадени 168 предложения с участието на партньори от България. Подписани са 18 договора за национално съфинансиране с български проектни партньори на стойност малко над 1, 2 млн. лв.

Кабинетът одобри правила за "замърсителят плаща"

Кабинетът одобри правила за "замърсителят плаща"

С унифицирани правила за прилагане на основите, от които всяка община ще може да избере