Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще създаде ВиК фонд, чрез който да се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейски средства. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Фондът ще бъде генериран от т.нар. "такса солидарност". Тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб.м вода, като се очаква така да бъдат генерирани между 50-55 млн. лв. на годишна база, които да се влагат в него. Това няма да доведе до оскъпяване на заплащаната от потребителите такса, а ще се прави чрез отчисления, увери министърът. Преди да заработи фондът, обаче, трябва да бъдат направени изменения в Закона за водите и да бъде приет подготвяният в момента нов Закон за ВиК, каза още той.

Министър Нанков обърна внимание, че европейските средства не трябва да са панацея, а разполагаемият ресурс по линия на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." трудно може да реши проблемите в отрасъла.

Затова средствата в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година са увеличени от 12 млн. лв. на 18 млн. лв. Увеличение се предвижда и в бюджета за следващата година, съобщи още той. Според него средства трябва да бъдат насочвани там, където има добре обоснован анализ разходи/ползи, както и прогнози за демографската картина. Трябва да съчетаваме подобни проекти с други, които се финансират с публичен ресурс - преди да модернизираме републикански път или градска среда, първо трябва да се обнови ВиК инфраструктурата, заяви още министърът.