Амфора, намерена на брега на Бяла преди около 50 години, стана част от експозицията на музея в черноморския град Бяла, област Варна.

Амфората е намерена от Траян Траянов, който работи като старши научен сътрудник в Института по океанология. Негови находки често се срещат в Археологическия и Военноморския музей в морската столица, съобщава БНТ.

Амфората датира от четвърто хилядолетие преди Христа, следователно е на приблизително 6 000 години. По думите на Траянов обаче това не прави артефактът изключителен, защото край бреговете ни имало много подобни находки.

Това, което прави глинения съд изключителен, е че той сам разказва за историята си. Според Траянов амфората разказва за историята на мореплаването и търговията в района. По думите му в северна посока от днешния град Бяла има опасен риф, в който навремето са се разбивали много кораби.

Често тези находки се появявали след вълнение на морето, което обръща подводните пластове. "Морето се пази по-добре от иманярите", допълни Траянов. Именно тези факти не отказват града от идеята за изграждане на подводен музей, независимо колко скъпо ще излезе това.