Замяната на земя в землището на кв. „Суходол" е направена по съвсем законен начин и намерението е било да се изгради гробище.
Това заяви главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, цитиран от БНР.

По думите му мюфтийството е предложило на предишния екип на министерството на земеделието, имот от 89 дка в село Долни Цибър, област Монтана. Този имот е заменен с 50 дка земя в землището на „Суходол", където е възможно да бъде изградено гробище.

Главното мюфтийство не държи гробището на бъде точно в Суходол, но държи да бъде изградено такова, тъй като в период от 110 години мюсюлманите в София са погребвани на Централните софийски гробища. От 25 години то е запълнено и е неизползваемо.

Припомняме, преди два месеца сдружението "Диалог за Суходол" изпрати жалба до главния прокурор, премиера, министъра на земеделието и главния архитект на София, в която се заявява , че суходолци не са съгласни с договора сключен през 2008 години от тогавашния министър на земеделието - Валери Цветанов за замяна на земи от Държавния поземлен фонд в землището на кв. "Суходол".

В жалбата се посочва, че всички жители на Суходол знаят, че заменената държавна земя е била предвидена за компенсация на собствениците на земя, която се намира в очертанията на сметището.

Междувременно жителите на квартала заявиха, че продължават с протестите, тъй като са против изграждането на мюсюлманско гробище.