Групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет (СОС) представи нови мерки в системата за разделно събиране на отпадъци.

Целта е София да стане по-зелен и по-чист град, в който хората да живеят по-добре - да е по-чисто, достъпно и да става по-лесно за всеки един гражданин, разясни на пресконференция пред журналисти в градския парламент зам.-кметът по екология Надежда Бобчева.

Бобчева посочи и какво ще последва, за да може да се случат новите мерки в системата за разделно събиране на отпадъците - по-високи очаквания към сметопочистващите фирми с новите договори за сметопочистване от догодина, надграждане на съществуващи пилотни проекти, които разделят отпадъци при източника, мобилни центрове за по-лесно разделно изхвърляне на отпадъци, площадки за разделяне на източника, увеличаване броя на "зелените острови" и повече раздадени компостери за домовете на хората.

Промените, които ще касаят гражданите чрез системата за разделно събиране на отпадъци е значително увеличаване броя на точките с цветни контейнери, разположени на територията на Столична община (такива ще има в над 33 точки в столицата), уеднаквяване на системите за всички райони на София - трицветна система, контейнери с по-широк отвор за по-лесно изхвърляне на отпадъците.

Кафяви контейнери за хранителни отпадъци също ще има. Те ще бъдат поставени в три столични квартала - "Малинова долина", "Витоша" и "Драгалевци".

Бобчева разясни още, че от началото на годината ПП-ДБ-СС са затегнали контрола по дейностите за събиране на отпадъците. 7.5 пъти повече са наложените санкции в сравнение с миналата година по същото време. Качеството на RDF отпадъците е подобрено. Освен това се увеличава ефективността на завода чрез възможност за преработка на PET бутилки.

Заводът за боклук и боклуците на София след рунд пореден ГЕРБ срещу Терзиев

Заводът за боклук и боклуците на София след рунд пореден ГЕРБ срещу Терзиев

ГЕРБ питат защо Терзиев не взима спешни мерки

Общинският съветник Пламена Терзирадева от групата на ПП-ДБ-СС посочи какво ще се промени за организациите и Столична община чрез новите мерки за разделно събиран отпадък. Тя изтъкна, че чрез нововъведенията за разделно събиране на отпадъци ще се постигне централизиране на информационните кампании към гражданите и по-високи изисквания към услугата.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова посочи, че Столична община не разполага с адекватна система за рециклиране на отпадъците. Договорите от предишната администрация на ГЕРБ са изключително щадящи и работят повече за фирмите, отколкото за гражданите, заяде се Ангелова с групата на ГЕРБ-СДС в СОС що се касае до рециклирането на отпадъците. Рециклиращите фирми правят по 100 млн. лв. оборот на година, отчете още Ангелова. И добави - крайно време е отпадъците да започнат да се разбират като ресурс и като рециклиране.

Тя призова общинските групи на разглеждането на доклада утре, 23 юли в Комисия по екология и на разглеждането на доклада в СОС в четвъртък, за да покажат дали пазят интереса на сметопочистващите фирми или застават зад обществения интерес. "Предлагаме промени, които са в полза на хората и дано колегите гласуват в полза на хората", надява се Ангелова.

Общинският съветник Симеон Ставрев посочи, че в София има около 92 000 метални контейнера за боклук. По-разумният подход е да се рециклира на място, призова Ставрев.

Той смята, че ако се изхвърля отпадъкът разделно, а по-малко в сивите кофи, то тогава разходите на софиянци за сметопочистване щели да са по-малко.

На пресконференцията присъства и Борис Бонев, който призова журналистите да следят Комисията по екология в СОС, за да видят внимателно кой и как ще гласува за доклада за системата за разделно събиране на отпадъци. "Колкото повече се рециклира, толкова по-малко пари за Румен Гайтански-Вълка, ТИМ и почистващите фирми", подчерта Бонев.

Софиянци избрали Васил Терзиев и затънали в боклук

Софиянци избрали Васил Терзиев и затънали в боклук

Бойко Борисов цитира общинарите си