Над 12 са пожарите във вторник, 3 август 2021 г., през последното денонощие в района на Кюстендил, съобщи БНТ.

По обяд активни са шест пожара от тях в селата Ломница, Лисец, Ямен, Долно село, Гърдино и Невестино. Най-опасен е пожарът в Ломница, който е в изключително трудно достъпен район. Заради силния вятър се разраства бързо. Всички пожарни екипи са на място.

20 военни гасиха пожарите в Хасковско

20 военни гасиха пожарите в Хасковско

Те са се включили в помощ на огнеборците

Изпепелени са 20 къщи в кюстендилското село Долно село. Там пожарът, избухнал в късния следобед вчера, е почти овладян. Тръгва от една махала, но заради силния вятър бързо достига и до центъра и обхваща къщите и старото училище.

Повечето изгорели къщи в селото са необитаеми. Заради опасността от разрастване на огъня, още снощи всички жители са евакуирани и настанени при близки и роднини.

Шест пожара горят в община Кюстендил

Шест пожара горят в община Кюстендил

В Долно село изгоряло е училището и 20 къщи

Този пожар пламва за четвърти път от едно и също място. "Става късо съединените от електропроводите и от там падат искри на земята и се запалва сухата трева и гори. Миналата година два пъти, тази година два пъти", каза Лозан Тасков, кметски наместник на с. Долно село.

От електроразпределителното дружество уверяват, че проверка на мястото показва, че посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения. Огънят върви към населеното място.

Пред news.bg от ЧЕЗ информират, че за пожара в с. Долно село, община Кюстендил не са установени предпоставки за възникване на пожар от техни съоръжения. Посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения, към населеното място, а не обратното, потвърждават и телевизионните кадри.

Причините за пожарите се установяват и документират от "Пожарна безопасност и защита на населението", които са единствените компетентни органи да го направят. В хода на проверката на компетентните органи е установено, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по съоръженията на ЧЕЗ Разпределение в региона. Това сочи, че никъде по мрежата не е имало късо съединение вследствие на допир на проводници, уверяват от дружеството.

"Надяваме се изобщо да не се разраства дори и към останалата част на селото, тъй като има места с много животни тук, с много количества слама и сено", каза Петър Паунов, кмет на община Кюстендил.

Мащабен пожар гори в Стара планина
Обновена

Мащабен пожар гори в Стара планина

Военните изпратиха вертолет Кугър

За да се запознае със ситуацията в Долно село и цялата Кюстендилска община, тази сутрин на място беше и главен комисар Николай Николов.

Шефът на пожарната главен комисар Никола Николов каза, че булдозерът ще ограничи южната част пожара, за да гарантира недосегаемост на съседните махали. "Зад нас това, което виждате горе по билото вече е ограничено", каза главен комисар Николай Николов.

"Тежката техника е тук, пожарните автомобили са тук. Мисля че нещата са 90% под контрол", уточни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

Заедно с пожарникарите и горските служители в Кюстендилско се включиха и много доброволци и общински служители.

Пожар гори край ТЕЦ "Бобов дол"

Пожар гори край ТЕЦ "Бобов дол"

Движението по пътя Кюстендил-Дупница е спряно