Внушителната сума от 4 138 465 млн. лв. ще бъде инвестирана в реконструкция, ремонт и устойчиво подобряване на пътната настилка на 11.5 км. трасе, което свързва селата Венец, Церковски и Крумово градище.

Парите са по оперативна програма „Регионално развитие" 2007 -2013, съобщи кметът на община Карнобат Георги Димитров.

За да бъде изпълнен ремонтът според всички европейски стандарти, общината ще дофинансира 311 901 лв. собствени средства, тъй като по тази „мярка" не се предвиждат европейски пари за урбанизирани територии, т.е не се включват отсечките от пътя, които преминават през две населени места.

1 250 000 лв. са заложени в бюджета на община Карнобат за подготовка на проекти. Още с първия спечелен проект инвестицията беше напълно оправдана, смята кметът Георги Димитров.

Реконструкцията на трасето ще започне в началото на пролетните месеци на 2009 г. Срокът за изпълнение е 16 месеца, но общинската администрация е съкратила максимално процедурата за обществена поръчка. Ремонтът трябва да бъде завършен догодина по това време.

По пътната отсечка, която ще бъде основно реконструирана, се движи целият автомобилен поток към няколко промишлени обекта и към населените места Железник, Деветак и Деветинци.

Като вторичен ефект от общината очакват освен разкриване на нови работни места и силен тласък на културния туризъм, тъй като новата отсечка ще даде възможност на много повече туристи от страната и чужбина да посещават близката средновековна крепост Маркели.

По време на ремонта ще бъдат взети всички мерки да бъде запазена в непроменен вид защитената територия край река Маджурица, обещаха от общинска администрация.