Над 7500 участници ще дефилират на 28-ия международен фестивал "Сурва" в Перник, който се открива на 25 януари, предаде БГНЕС.

Тази година са се записали над 600 души повече, като в ритуала ще вземат участие и над 1300 деца - доказателство, че традицията все още е жива.

Представители на общо 40 общини от 17 области ще шестват из града. Началото на състезателните дефилета е на 26 януари от 10.00 часа, като те ще продължат и на 27 януари.

През 2015 г. празникът "Сурва" е вписан в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Той припомня древните ритуали на гонене на злите духове и сили чрез маски и огън в момент на важен жизнен преход, когато старата година си отива и настъпва новата.

По време на тридневните празненства посетителите ще могат да видят маски от всички етнографски области на страната и да се потопят в атмосферата на една вековна традиция.

Около основното събитие ще има и допълнителни сцени и мероприятия, които ще дадат възможност на гостите на града да бъдат не само зрители, но и участници във фестивала. Те ще имат възможност да вкусят гозбите, приготвени специално за ритуала, а децата ще могат да участват в училище за маски.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.