Възстановяването на столичния "Западен парк" е сред най-важните зелени проекти за Столична община. Това заяви регионалният министър Николай Нанков, който заедно със заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова подписаха договора за възстановяване на "Западен парк".

Нанков посочи, че днешният ден е изключително изгоден за Столична община. "Това е важен проект, който облагородява един от най-важните зелени проекти на Столична община", каза той и допълни, че по проекта ще се осигурят видеонаблюдение и редица други промени във втория по големина парк в София.

Подписват договорa за възстановяване на столичния Западен парк

Подписват договорa за възстановяване на столичния Западен парк

Проектът включва парково обзавеждане, нови настилки, изграждане детска площадка, пейки

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че е изключително благодарна на целия екип на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото когато са успешни проектите, се получават нещата.
"Грижата за зелената зона са много важна наша задача и тя е част от мерките за подобряване на атмосферния въздух", изтъкна Фандъкова и допълни, че продължават да се полагат усилия за подобряването на "Северния парк", "Южния парк", "Борисовата градина" и парк "Възраждане".

Тя сподели, че ще бъде ремонтирана представителната част на "Западен парк", но се очаква и отваряне на вход откъм столичния район "Люлин".
"Предвижда се и специален веломаршрут, ще се възстановят водни площи и ще се изградят видеонаблюдения. Грижата за опазване сигурността е сериозно залегнала в нашата програма", увери още сстоличният кмет.

По думите й това е третият договор, който се подписва по Оперативна програма "Региони в растеж".
"Предстои да се подпише и четвърти договор за района около храм-паметника "Св. Александър Невски и модернизация на училища и детски градини", подчерта Фандъкова.

На въпрос предвиждат ли се някакви ограничения за велосипедистите, Фандъкова заяви, че трябва да се обособят отделни алеи за тях, със съответните знаци и ограничение на скоростта. "Очевидно е, че има и недобросъвестни велосипедисти, които не знаят какво правят и не внимават по отношение на здравето на останалите хора", каза още тя.

Кметът допълни и че по отношение на реконструкцията на трамвайния релсов път тече процедура по избор на изпълнител и реконструкция, а отделно за подобряването на ул. "Каменоделкса" има избран изпълнител.

Зам.-министър Деница Николова от своя страна заяви, че това е една промяна, свързана с подобрение на начина на живот. "Западният парк е един от основните паркове в столицата и всички ние ще имаме възможност да се радваме на една нова зелена среда", изрази възхищението си тя и посочи, че трябва да се постигнат етапните цели за тази година.

Софиянци протестираха срещу масовата сеч в "Западен парк"

Софиянци протестираха срещу масовата сеч в "Западен парк"

От днес в парка патрулира конна полиция

Проектното предложение е част от Инвестиционната програма на Столична община по Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Общият размер на проекта е 10 939 995,34 лв., от които 8 549 999,32 лв. е стойността на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя по ОПРР.

Проектът "Възстановяване на Западен парк - Представителна част, гр. София" включва парково обзавеждане, нови настилки от гранитни плочи, гранитни павета, бетонова настилка и опесъчена настилка, при запазване на съществуващата алейна мрежа с предложение за веломаршрут, изграждане на нова детска площадка с нови детски съоръжения, разполагане на пейки.

"По Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 са договорени над 73% от общия ресурс (малко над 3 млрд. лева), имаме бенифицирани около 8% от разплатените средства и малко над 200 млн. лева сертифицирани средства по програмата. Междинната ни цел до края на 2018 г. е 135 млн. лева", заяви още регионалният министър Нанков.

С над 10 млн. лв. възстановяват част от столичния на Западен парк

С над 10 млн. лв. възстановяват част от столичния на Западен парк

Обновяват настилките, изграждат се нови детски площадки, подменя се парковото обзавеждане

Припомняме, проектът предвижда да бъдат изградени видеонаблюдение, захранване на помпени станции и водни площи, ремонт на техническата ВиК инфраструктура, отводняване на определени площи, изграждане на нова поливна система, проектиране на ново озеленяване, запазване на съществуващата ценна едроразмерна дървесна растителност, възстановяване на съществуващи цветни площи и изграждане на нови.

Знаковите места в парка са разработени като отделни подобекти - Главния вход на парка към бул."Сливница" и пространството около него; Езерото и алпинеумът на югоизток от главния вход на парка; Сух фонтан на мястото на пресичане на двете основни алеи на парка; Розариум; Цветна изложба; Зелено училище; Детска площадка; Пикник кът; Площадка за кучета и разходка за кучета; Пешеходен мост - вход от бул. "П. Дертлиев".

Дърветата в столичния "Западен парк" намаляват постоянно

Дърветата в столичния "Западен парк" намаляват постоянно

Налагат се глоби на ромите, но никой не ги плаща