Гората във втория по големина столичен парк "Западен парк" намалява постоянно. Това заяви пред bTV Лидия Методиева, която сигнализира за поредна незаконна сеч в парка.

"Постоянно се ужасявам от това, което виждам - гората намалява. Чух, че обикаляли полицаи в парка, но аз самата съм виждала ромите да идват с каруци, коне и дори на рамене да влачат дървата. А ако извадя телефон да снимам веднага тръгват към мен със заплахи", обяснява притеснената гражданка.

На съд за отрязани 14 дървета от "Западен парк" в столицата

На съд за отрязани 14 дървета от "Западен парк" в столицата

Обвиняемият се качил в каруца с впрегнат кон, стигнал до парка и с брадва започнал да сече различни видове дървета

Постоянната незаконна сеч на дървета в парка става повод жителите на кварталите наоколо да организират протест. Според хората действията на органите за превенция на незаконната сеч са без резултат - налагат се глоби, но никой не ги плаща.

Столичани се оплакват и от това, че от известно време насам в парка се наблюдава и нерегламентирано изхвърляне на боклук.

Зам.-кметът на район "Красна поляна" Николай Вушовски коментира проблема. Той се ангажира в парка да патрулира конната полиция, която обикаля парка и следи за спазването на реда. "Зачестиха действията ни с полицията - има съставени актове и две съдебни производства. Възможно е да има горски охранители и се надявам скоро до 2-3 месеца от СДВР да започне да идва конна полиция и да охранява", допълни той.

Незабавна прокурорска проверка за незаконна сеч в софийските паркове

Незабавна прокурорска проверка за незаконна сеч в софийските паркове

Държавното обвинение се е самосезирало

Според живеещите в района обаче това не е достатъчно. Те не вярват мерките на кмета да дадат резултат, поради което излизат на протест. Протестът ще бъде на 10 април, вторник. Столичаните се събират на последната спирка на трамвай 10 в 18 часа.

Исканията на недоволстващите са ясни - в лесопарковата част на "Западен парк" да има конна полиция и да се възстанови горското стопанство. Протестиращите ще настояват и да се изгради бетонна ограда около парка и той да се районира, така че сигналите на съвестните граждани да дават ефективни резултати.

МВР няма правомощия да спре сечта в столичния Западен парк

МВР няма правомощия да спре сечта в столичния Западен парк

Нямало престъпление в незаконната сеч